Eğitim Sitesi

Vezir-i Azam (Sadrazam) Nedir? Vezir-i Azam (Sadrazam) Hakkında Kısaca Bilgi

Vezir-i Azam (Sadrazam) Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Vezir-i Azam (Sadrazam):

Osmanlı Devletinde Padişahtan sonra en yetkili ve en yüksek devlet memurudur. Devlet memurlarını atama ve görevden alma sadrazamın işidir. Padişahın mührünü özel bir kese içinde taşırdı. Padişah sefere çıkmadığı zaman Serdar-ı Ekrem ünvanıyla orduya komuta ederdi. Günümüz de Başbakan diyebiliriz.

 

    Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri

    İkamet: 1- Bir yerde oturma, ikamet etme. 2- Oturulan yer, konut.

    Fanus: 1- Süslü, ayaklı fener. 2- Saat, mikroskop gibi araçları tozdan korumak için üzerlerine kapatılan, yarım küre biçiminde cam kap. 3- Genellikle silindir biçiminde olan mum, gaz lambası gibi aydınlatma araçlarının çevresini kapatarak rüzgârdan koruyan cam muhafaza.

    Savaş: 1. Barış yoluyla çözümlenemeyen sorunların çözümü için bir devlet ya da devletler grubunun diğer bir devlet ya da devletler grubuna karşı güçlerini kullanarak yaptıkları silahlı veya silahsız mücadeleler. 2. Devletlerin diplomatik ilişkilerini keserek giriştikleri silahlı mücadele, harp, cenk.

    Navarin Olayı (1827): Bağımsız bir devlet kurmak isteyen Rumları destekleyen İngiliz, Fransız ve Rus donanmaları birleşerek Navarin' de bulunan Osmanlı donanmasını yaktılar.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü