Eğitim Sitesi

Kara Cisim Nedir? Kara Cisim Hakkında Kısaca Bilgi

Kara Cisim Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Kara Cisim:

Üzerine düşen bütün ışığı hiç yansıtmadan olduğu gibi soğuran sanal cisim.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Günöte (Aphelion): Bir gezegen ya da gökcisminin yörüngesinde Güneş'e en uzak olduğu nokta.

    Roketler: Roketler, uç kısmı genellikle hava sürtünmesini azaltacak şekilde yapılmış, yakıt, motor ve egzozdan oluşan silindir şeklinde yapılardır. Roketler çalışmaları sırasında havaya gereksinim duymadan hareket yönünün ters yönünde sıcak gaz püskürterek hareket eder. Roket motorları ile jet motorları arasında önemli farklar vardır. Jet motorları yanıcı maddeyi beraberinde taşırken, yakıcı madde olan oksijen gazını atmosferden sağlarlar. Hâlbuki roketler (özellikle astronomi amaçlı olanlar) hem yanıcı hem de yakıcı maddeyi beraberinde taşır. Bu nedenle bir jet motorunun uzayda çalışması mümkün değildir. Roket kullanmadaki asıl amaç kısa süreli yüksek hız elde edilmesi ve roketin atmosfer dışındaki oksijensiz ortamda da çalışabilmesidir. Uzaya, insanlı ve insansız araçlar gönderme hayali ve uygulaması ilk uçakların yapılışından daha eskiye dayanmaktadır. Roketlerde kullanılan ilk katı yakıt baruttur.

    Ay-Gün Yılı: Hem Ay evreleri değişimi hem de Güneş'in gökyüzündeki görünen devinimi göz önüne alınarak düzenlenmiş olan takvim yılı. Süresi ortalama bir dönencel yıla (365,24) eşit olup, aylar Ay evrelerine bağlıdır.

    Atom Saati: Kuvars saatlerinin yeni bir türü, saatteki kuvars titreşimleri bir atomun ya da molekülün (örneğin: amonyak molekülünün) titreşimleriyle ayarlanır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü