Eğitim Sitesi

Ay-Gün Yılı Nedir? Ay-Gün Yılı Hakkında Kısaca Bilgi

Ay-Gün Yılı Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Ay-Gün Yılı:

Hem Ay evreleri değişimi hem de Güneş'in gökyüzündeki görünen devinimi göz önüne alınarak düzenlenmiş olan takvim yılı. Süresi ortalama bir dönencel yıla (365,24) eşit olup, aylar Ay evrelerine bağlıdır.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Astronomi Uyduları: Astronomi uyduları, uzayda seyreden büyük teleskoplardır. Yörüngesi Dünya üzerinde olduğundan görüntülerinde Dünya'yı çevreleyen gazların belirsizleştirici etkisi ve uydunun kızıl ötesi görüntüleme ekipmanı sayesinde Dünya ısısının olumsuz etkileri gözlenemez. Bu sebeplerden astronomi uyduları uzayı yeryüzündeki benzer güçteki bir teleskopa oranla on kat daha iyi görür. Astronomi uyduları; yıldız haritalarının oluşturulması, gizemli olguların incelenmesi (kara delikler vb.), güneş sistemindeki gezegen görüntülerinin çekilmesi, gezegenlerin yüzey haritalarının çıkarılması uygulamalarında kullanılır. Bu tip uydular verileri Dünya yörüngelerinden toplamaları sebebiyle uzay araştırma uydularından farklıdır.

    Zaman Uğraşı: Zamanı belirleme, saklama ve doğru zaman yayınlama işi.

    Hertzsprung-Russel (H-R) Diyagramı: 1- Yıldızların tayf türlerine, renklerine etkin sıcaklıklarına ve ışınım güçlerine göre sınıflandırılmasının grafikle gösterimi. 2- Yıldızların tayf türlerine (veya renklerine ve etkin sıcaklıklarına) ve ışınım güçlerine (veya salt parlalıklarına) göre sınıflandırılmasının grafik gösterimi. Bir yıldızın fiziksel özellikleri bu diyagramdaki konumuyla ilgilidir. Yıldız evrimi diyagramda konum değişimiyle belirlenebilir.

    Doğmayan Yıldız: Günlük hareketinde ufkun üstüne çıkmayan yıldız.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü