Eğitim Sitesi

Görüş Açısı Nedir? Görüş Açısı Hakkında Kısaca Bilgi

Görüş Açısı Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Görüş Açısı:

1- Bir objektifin pozlama yaptığı ortamdaki alanın büyüklüğünü simgeler. Bu alan, çekim yapılan nesnenin objektife olan uzaklığına bağlı olarak değişmekle birlikte aynı zamanda kullanılan lense de bağlıdır. Zoom yapılınca görüş açısı daralır.

2- Bir objektifin film üzerine düşürdüğü görüntünün kullanılabilir bölümünü "görebilen" geniş görüş açısı.

 

Haritacılık (Kartografya) Terimi Olarak Görüş Açısı:

Bir kamera ya da algılayıcının kenar ışınları arsında kalan uzay açı, yada genişlik, görüş alanı.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Poz Kilidi: Fotoğraf makinesinin bu özelliğiyle belirlenen poz değerleri bir düğmeye basarak sabitlenir ve kadraj değiştirilse de aynı değerlerle fotoğraf çekilebilir. Özellikle otomatik pozlamada orta ton değerinin sabitlenmesinde kullanılır.

    Fikser(Saptama Banyosu): Işığa duyarlı malzemelerde poz görmeyen kısımlardaki emülsiyonun atılmasını sağlayan banyo işlemi. Film artık ışıktan etkilenmez hale gelir.

    Örtücü (Enstantane) Hızı Öncelikli Çekim (TV): Bazen yapılacak çekimin özelliği nedeniyle örtücü hızının belirlenmesi önem kazanır. Fotoğraf makinesi bu durumlarda örtücü hızı öncelikli konuma getirilerek, fotoğrafçının öncelikle örtücü hızını ayarlaması sağlanır ve makine bu hıza göre uygun diyafram açıklığını otomatik olarak verir.

    PCMCIA Card Adapter: Compact Flash veya Memory Stick gibi bir takım daha küçük hafıza kartlardaki bilgilerin diz üstü bilgisayara PCMCIA yuvadan aktarılabilmesi için üretilmiş bir adaptördür. İçi örneğin Compact Flash veya Memory Stick kart büyüklüğünde oyuk bir PCMCIA kart gibidir. Bu oyuk alana CF veya MS kart yerleştirilerek böylece dizüstü bilgisayara aktarımı sağlanır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü