Eğitim Sitesi

Eşeye Bağlı Genler Nedir? Eşeye Bağlı Genler Hakkında Kısaca Bilgi

Eşeye Bağlı Genler Terimi Hakkında Bilgiler

Genetik Terimi Olarak Eşeye Bağlı Genler:

Cinsiyeti belirleyen kromozomlar X ve Y kromozomlarıdır. Bu kromozomların üzerinde yer alan genlere eşeye bağlı genler denir. Bu genler dişilerde X kromozomları, erkeklerde ise X ve Y kromozomları üzerinde taşınır.

 

Biyoloji Terimi Olarak Eşeye Bağlı Genler:

Eşey kromozomları, sadece eşeyin belirlenmesi ile ilgili genleri taşımaz. Bazı vücut özellikleri de eşey kromozomları üzerindeki genlerle belirlenir. Gonozomlar üzerindeki genlerle taşınan karakterlere eşeye bağlı karakterler, eşeye bağlı karakterleri belirleyen genlere ise eşeye bağlı genler denir.

 

    Benzer Genetik Terimleri

    Prenatal Sitogenetik: Bebek doğmadan ya da yaşama sınırına erişmeden önce 24'ünce haftasında konulabilen tanı prenatal tanıdır. Bir gebenin, amniyosentez veya CVS ile prenatal tanı yapılmasına aday olmasında genel olarak kabul edilen ilke, bebekte anomali riskinin en azından işleme bağlı düşük yapma riskinden yüksek olmasıdır.

    Gamet: Erkek ve dişi üreme hücresine verilen ad.

    Bağımsız Genler: Farklı karakterlere ait genlerin farklı kromozomlar üzerinde bulunmasına bağımsız genler denir. Bağımsız genlere sahip bireylerin oluşturacağı gamet çeşidi sayısı 2 üstü n formülü ile hesaplanabilir. Buradaki "n" heterozigot kromozom sayısıdır.

    Transgenik Canlı: Rekombinant DNA teknolojisiyle yabancı bir genin yerleştirildiği canlı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Genetik Terimleri Sözlüğü