Eğitim Sitesi

Çene salgı bezleri Nedir? Çene salgı bezleri Hakkında Kısaca Bilgi

Çene salgı bezleri Terimi Hakkında Bilgiler

Arıcılık Terimi Olarak Çene salgı bezleri:

Baş içyapı itibariyle de önemli salgıların yapıldığı kısımdır. İşçi arıların yutak üstü salgı bezleri genç yaşta arı sütü, daha ileriki yaşlarda baldaki sakarozu parçalayan enzimler salgılarlar. Çenede bulunan bezler ana arıda ana arı feremonunu, işçi arılarda ise alarm feremonunu salgılamaktadır.

 

    Benzer Arıcılık Terimleri

    Bal midesi: İşçi arıların nektar, bal, su, şeker şurubu gibi sıvı gıdaları depolayıp kovana getirdikleri, yemek borusu ile ön mideleri arasında bulunan kese.

    Yüksük kalıbı: Uç kısmı 8,5 - 9 mm. çapında, uca doğru hafif açılı olarak, sert ağaç, alüminyum, veya paslanmaz çelikten yapılmış çubuk.

    Ana arı kokusu (Ana arı feromonu): Ana arıların başlarında bulunan mandibular bezlerinden salgıladıkları ve işçi arıların yumurtalıklarının gelişmesini ve kolonide yeni bir ana arı yetiştirmelerini önleyen, koloni birlik ve düzenini sağlayan biyokimyasal bileşikler.

    Taş hastalığı: Hastalığın sebebi Aspergillus Flavus isimli küf mantarıdır. Bu hastalığa yakalanmış olan petekler yeşil renkli bir görünüştedirler. İç organlarını etkileyerek larvanın ölmesine neden olur. Larvalar mumyalanmış gibi kuruyarak petek gözünü tamamen doldururlar. Bu mantarların sporları balda da yaşayabildiği için, insana da geçer. Bu yüzden taş hastalığına yakalanmış kovanlardan çıkan balları yemek tehlikelidir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Arıcılık Terimleri Sözlüğü