Eğitim Sitesi

Çelik Hadde Mamulleri Nedir? Çelik Hadde Mamulleri Hakkında Kısaca Bilgi

Çelik Hadde Mamulleri Terimi Hakkında Bilgiler

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Çelik Hadde Mamulleri:

Çelik kullanılacağı yere göre çeşitli hesaplamalar sonucu çıkacak gerilmeleri en ekonomik biçimde karşılayacak şekil, kesit ve boyutlarda imal edilir. Fabrikalarda yapılan bu şekillendirmeye haddeleme, elde edilen şekillendirilmiş çeliğe de hadde mamulü denir. Hadde mamulleri dört kısma ayrılır: profiller, lamalar, levhalar, diğer gereçler.

Profiller: Profiller standartlarda belirlenmiş şekil ve boyutlardaki çeliklerdir.

Lamalar: Dikdörtgen kesitli çeliklerdir.

Levhalar: Düz, silindirik ve oluklu olarak imal edilir. En çok kullanılanı düz levhalardır.Kalınlıkları 0.45 - 6 mm arasında olan düz levhalara saç denir.

 

    Benzer Yapı-Dekorasyon Terimleri

    Grafiker: Grafik sanatlar üzerinde çalışan sanatçı.

    Ebru: Kağıt ve porselen bezekçiliğinde, yüzünde türlü renk ve şekilde boya bulunan suyun üzerine kapamak yoluyla kağıt ve porselene verilen hare, budak ve dalga gibi çeşitli süs.

    Mozaik: 1. Bir yüzey üzerine "tesserae" denen küçük, genelde kare olan sert, renkli materyalleri dizerek oluşturulan bir tasarım türü. Türlü renklerde küçük taş, cam, çömlek parçalarının yan yana getirilmesiyle yapılan duvar, döşeme, tavan kaplaması şeklinde resim ve bezeme işi. Mozaik tasvir şeklinde veya geometrik düzende olabilir. Uygulama alanları, havuz, banyo, mutfak, park bahçe, dış ve iç cephe için dekoratif, hediyelik, sanatsal çalışmalar. 2. Dökme mozaik. Mermer gibi taş kırıklı çimento harçlı döşeme kaplaması.

    Çimstone: İtalyan "Breton" firmasına ait ileri teknolojik süreçle üretilen ve %93'ü kuvars, %7'si polyester reçine bağlayıcı ve pigmentlerden oluşan bir malzemedir. İçeriğindeki kuvars, malzemeye eşsiz sağlamlık ve dayanıklılık kazandırır. 7 mohs sertliği ile elmas sertliğine oldukça yaklaşan kuvars sayesinde yüksek çizilme ve aşınma dayanımı gösterir; metal veya benzeri malzemelerle çizilmez. Hijyen sınıfında olduğundan mutfak tezgahı ve banyo gibi yerlerde uygulanabilmektedir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Yapı-Dekorasyon Terimleri Sözlüğü