Eğitim Sitesi

Ayet Nedir? Ayet Hakkında Kısaca Bilgi

Ayet Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Ayet:

1. Kur'an-ı Kerim'de durak işaretleri arasındaki cümle ya da ifadelerdir. Kur'an surelerini oluşturan kısımlardan her biri.

2. Kuranı Kerimde sureleri meydana getiren cümle ve cümleler. Bir sayfadan meydana gelen ayetler olduğu gibi birkaç harften meydana gelen ayetlerde vardır. Yaygın görüşe göre Kuranı Kerimde 6666 ayet vardır.

3. Sözlükte işaret, delil ve alamet anlamlarına gelir. Terim olarak ise; Kur’an-ı Kerimi oluşturan uzun veya kısa vahiy ifadelerine denir. Ayetlerin uzunluk- kısalıkları eşit değildir. Bir sayfadan oluşan ayetler olabildiği gibi tek bir harften oluşan ayetler de vardır. Kur'ân-ı Kerim'de toplam 6236 ayet bulunmaktadır. Mekke’de inen ayetlere “Mekki ayet” , Medine de inen ayetlere ise “Medeni ayet” denir.

 

Tarih Terimi Olarak Ayet:

Müslümanların kutsal kitabı olan Kuran'ın surelerini oluşturan tümcelerin ve tümceciklerin her biridir.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Ayet:

Kur'an-ı Kerim'de sureleri meydana getiren uzun veya kısa vahiy ifadelerine ayet adı verilir.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Ayet:

Kur’an surelerini oluşturan kısımlardan her biri.

 

    Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri

    Misvak: Diş fırçası vazifesi gören, hoş kokulu ve meyvesiz bir ağaç olan Erak ağacının köklerinden yapılıp kullanılan alet.

    Defin: Ölünün kabre gömülmesi.

    Mekki-Medeni Ayetler: Mekke'de indirilen ayetlere Mekki ayet, hicretten sonra indirilen ayetlere de Medeni ayet denir. Bir ayetin Mekki mi Medeni mi olduğunu ayetin bulunduğu surenin başına bakarak anlayabiliriz. Her surenin Mekki mi Medeni mi olduğu başında yazılıdır.

    Bid'at: Dinin aslından olmadığı halde dindenmiş gibi algılanan şeylerdir. İslam'ın temelinde olmayıp sonradan ortaya çıkan şeyler. Kur'ân-ı Kerim ve Sünnet'te bulunmayan ve Ashapça da bilinmeyen, özellikle din esaslarına ilişkin sonradan çıkma kimi ibadet ve davranış biçimleri ve inanca yönelik yorumlar.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri Sözlüğü