Eğitim Sitesi

Asitsiz Kağıt (Acid-free paper) Nedir? Asitsiz Kağıt (Acid-free paper) Hakkında Kısaca Bilgi

Asitsiz Kağıt (Acid-free paper) Terimi Hakkında Bilgiler

Kütüphanecilik Terimi Olarak Asitsiz Kağıt (Acid-free paper):

Üretim sırasında nötr veya alkalin pH düzeyi 7.0 ya da daha yüksek tutulan kağıt. Genellikle güzel sanatlar baskılarında, sınırlı basım baskılarında, fotoğraf albümlerinde ve kütüphane malzemesinin korunmasında kullanılır. Kağıttaki asidin başlıca kaynağı ağacın odun özüdür (lignin). Asitsiz kağıt mutlaka kalıcı demek değildir ama kalıcı olması istenen kağıtlar her zaman asitsizdir.

 

    Benzer Kütüphanecilik Terimleri

    www (Dünya Çapında Ağ): İçerisinde yazı, grafik, ses ve hareketli görüntü barındıran internetin bir parçası olan bilgi ağı. web, www, w3 olarak da bilinir. Web, belli internet tarayıcılarını Internet Explorer, Chrome, Opera, Safari veya Firefox gibi tek bir erişim metoduyla birleştirir.

    Öz Dergileri (Abstracting Journal): Genellikle belirli bir araştırma alanında özetleri (abstracts) yayınlamakta uzmanlaşmış süreli yayın.

    Ödünç Verilen Materyal (Circulating): Okuyucular tarafından kütüphane dışına çıkarılmasında sakınca olmayan eser.

    Her hakkı saklıdır: Genellikle basılmış bir kitabın başlık sayfasının sol tarafında veya üstünde görülen, geçerli telif hakları kanununca verilmiş bulunan tüm hakların telif sahibine ait olduğunu ve herhangi bir ihlal karşısında hukuki yola başvurabileceğini belirten resmi bildirimi içeren ibare.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Kütüphanecilik Terimleri Sözlüğü