Eğitim Sitesi

Asıl Sayı Sıfatı Nedir? Asıl Sayı Sıfatı Hakkında Kısaca Bilgi

Asıl Sayı Sıfatı Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Asıl Sayı Sıfatı:

Varlıkların sayısını kesin olarak bildiren sıfat. Sıfat "bir, iki, üç" gibi asıl sayılardan oluşur.

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    Edilgen Fiil: İşi yapan gerçek bir öznenin bulunmadığı fiillerdir. Bu tür fiillerde özne işi yapan değil, başkasının yaptığı işten etkilenendir. Daha doğru bir ifadeyle edilgen fiillerde özne, pasif durumdadır ve iş onun üzerinde yapılır. Edilgen fiiller, fiil kök veya gövdelerine "-l-" veya "-n-" eklerinin gelmesiyle oluşturulur. Örnek : Taşlıkta çocuk sesleri duyuldu. Çamaşırlar yıkandı.

    Şahıs Zamiri: 1. Şahıs gösteren ben, sen, o, bunlar, şunlar, onlar şahıs zamirleridir. 2. Şahıs isimlerinin yerine kullanılan kelimelere şahıs (kişi) zamiri denir.

    Anlamca Kaynaşmış (Deyimleşmiş) Birleşik Fiil: Birleşik fiillerin kalıplaşma yoluyla anlam değiştirerek deyimleşmiş olan türleri de vardır: bel bağla- "güvenmek", yerin dibine bat- "pek utanmak, pek mahcup düşmek" vb.

    Temel Anlam: İlk Anlam (Temel Anlam) Bir sözcük söylendiğinde aklımıza ilk gelen, kavrayışımızda ilk uyandırdığı anlamdır. Kısacası, bir sözcüğün biçimlenmesinde, kuruluşunda esas olan anlamdır. Örnek : Boğazımda bir yanma var. (Temel Anlam) Şişenin boğazı kırılmış. Çanakkale Boğazı'nda müthiş bir tipiye yakalandık. Babam yedi boğaza bakmaya çalışıyordu. Ali, boğazına düşkün bir çocuktur.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü