Eğitim Sitesi

Hemofili (Kanın Pıhtılaşmaması) Hastalığı Nedir? Hemofili (Kanın Pıhtılaşmaması) Hastalığı Hakkında Kısaca Bilgi

Hemofili (Kanın Pıhtılaşmaması) Hastalığı Terimi Hakkında Bilgiler

Genetik Terimi Olarak Hemofili (Kanın Pıhtılaşmaması) Hastalığı:

Bu hastalık geni X kromozomunda çekinik olarak taşınır. Hastalığın meydana gelme mekanizması aynıdır. Bu hastalığı taşıyan insanların kanları pıhtılaşmaz, dolayısıyla kanamalar bunlar için büyük problem oluşturur. Dışarıdan eksik olan moleküller verilerek normal yaşamlarını sürdürmeleri sağlanabilir.

 

    Benzer Genetik Terimleri

    Kodon: Özel bir aminoasiti şifreleyen üç nükleotitten oluşan mRNA üzerindeki birim.

    Klonlanmış Canlılar: "Bedensel hücre çekirdeği aktarımı" yöntemiyle oluşturulmuş embriyoların gelişmesiyle ortaya çıkan canlılardır. Bu yöntemde, yetişkin bir canlıdan alınan hücre çekirdeği, hücre çekirdeği çıkarılmış bir embriyo hücresine aktarılır. 1996 yılında klonlanan Dolly, bu yöntemle ortaya çıkarılan ilk memeli canlıdır. ● İribaş - (1952), ● Sazan - (1963), ● Koyun - (1996), ● Şebek - (2000), ● Sığır - (2001), ● Kedi -(2001), ● Katır - (2003), ● At - (2003), klonlanan diğer hayvanlardan bazılarıdır.

    Pleiotropi: Klasik Mendel kalıtımında bir gen sadece belirli bir fenotipik karakteri belirler. Ancak, bu durum her zaman geçerli değildir. Tek bir genin birden fazla fenotipik özelliği etkilemesine pleiotropi adı verilir. Örneğin Drosophila'da beyaz göz renginin meydana gelmesini sağlayan çekinik bir gen, aynı zamanda dişilerde sperm depolayan torbanın şeklini de belirler. Aynı şekilde Drosophila'da larvaların yarı şeffaf olmasını sağlayan çekinik bir gen, larvaların gelişimini de engelleyerek ölüme neden olur.

    Tetrat: Mayoz bölünme sırasında homolog kromozomların birbirlerine sarılarak oluşturdukları dört kromotitli yapı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Genetik Terimleri Sözlüğü