Eğitim Sitesi

Fesih Nedir? Fesih Hakkında Kısaca Bilgi

Fesih Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Fesih:

Verilmiş bir yargıyı kaldırma, bozma.

 

Hukuk Terimi Olarak Fesih:

Devam etmekte olan bir hukuki ilişkiyi, tek taraflı olarak ve ileriye dönük olmak üzere sonlandıran bozucu yenilik doğurucu irade beyanı. Hukuksal işlemin irade ile ortadan kaldırılması.

 

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Fesih:

Ortaklık faaliyetlerinin esas sözleşme şartlarına bağlı olarak ya da kanunlarda belirtilen şartlardan birinin gerçekleşmesi halinde sona erdirilmesidir. Sözkonusu durum gerçekleştiğinde Ortaklık hisse senetleri Borsa kotundan da çıkarılır.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    İstiklal Mahkemeleri: TBMM'nin 18 Eylül 1920 tarihinde kabul ettiği bir yasayla kurulan olağanüstü yargı organıdır. Vatana ihanet suçları ile asker kaçaklarını yargılamak üzere kurulan bu mahkemeler TBMM adına yargılama yapmaktaydılar, bu nedenle kararları kesindi. Üyeleri TBMM'den seçilen bu mahkemeler, Ulusal Kurtuluş Savaşı'nın ardından; Şeyh Said Ayaklanması, Atatürk'e Süikast Girişimi ve Menemen Olayı'nda tekrar tekrar görev yapmıştır.

    Dahiliye Nazırı: Osmanlı Devleti'nde II. Mahmut Dönemi'nden itibaren bu günkü İçişleri Bakanlarının yaptığı işleri yapanlara verilen addır. Bu makama Mülkiye Nezareti de denirdi.

    Firavun: Eski Mısır hükümdarlarına verilen addır. O dönemlerde Mısır'da üretim araçları üzerinde özel mülkiyetin ol maması, her şeyin devlete devletin de, firavunlara ait olması bu hükümdarlara olağanüstü bir iktidar gücü vermiştir. Bu güç firavunlara tanrıkral özelliği kazandırmıştır.

    Gagauz: Kara Uz=Kara Oğuz. Gagavuz da denir. Deliorman, Dobruca, Basarabya ve Ukrayna'da oturan, Hıristiyanlığı kabul etmiş ama Türkçe konuşmaya devam eden, Peçenek Türkleri soyundan gelen bir Türk boyu.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü