Eğitim Sitesi

Eşeye Bağlı Genler Nedir? Eşeye Bağlı Genler Hakkında Kısaca Bilgi

Eşeye Bağlı Genler Terimi Hakkında Bilgiler

Genetik Terimi Olarak Eşeye Bağlı Genler:

Cinsiyeti belirleyen kromozomlar X ve Y kromozomlarıdır. Bu kromozomların üzerinde yer alan genlere eşeye bağlı genler denir. Bu genler dişilerde X kromozomları, erkeklerde ise X ve Y kromozomları üzerinde taşınır.

 

Biyoloji Terimi Olarak Eşeye Bağlı Genler:

Eşey kromozomları, sadece eşeyin belirlenmesi ile ilgili genleri taşımaz. Bazı vücut özellikleri de eşey kromozomları üzerindeki genlerle belirlenir. Gonozomlar üzerindeki genlerle taşınan karakterlere eşeye bağlı karakterler, eşeye bağlı karakterleri belirleyen genlere ise eşeye bağlı genler denir.

 

    Benzer Genetik Terimleri

    Fenotip: Bir canlının gözle görünür özellikleri. Anne ve babadan üreme olayı ile yavruya aktarılan genlerce oluşturulan karakterlerin dış görünüşüne denir. Canlı fenotiplerinin oluşmasında gen ve çevre etkileşmesi görülür. Örnek: Göz renginin siyah, mavi, yeşil oluşu, saç şeklinin düz, kıvırcık olması, kan gruplarının A,B... olması gibi.

    Mutajen: Radyasyon, ultraviyole, bazı ışınlar (X, gama, beta), nitrik asit, hardal gazı, formaldehit, uyuşturucular ve bazı ilaçlar vb. mutasyona neden olan faktörlere mutajen denir.

    Süper Dişi: Dişi bireylerde fazladan bir X kromozomunun bulunması sonucu ortaya çıkan genetik bir hastalıktır. Süper dişiler XX yerine XXX genotipine sahiptir. Bu sendroma sahip bireyler genelde normal olup XX gonozomu taşıyan dişilerden ayırt edilemezler. Nadiren gelişmemiş ikincil özellikler, kısırlık ve zekâ geriliği görülebilir.

    Çekinik Gen: Bir karaktere ait iki farklı alele sahip bir bireyde, fenotipte(canlını dış görünüşünde) etkisini gösteremeyen gen.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Genetik Terimleri Sözlüğü