Eğitim Sitesi

Antiseptik Nedir? Antiseptik Hakkında Kısaca Bilgi

Antiseptik Terimi Hakkında Bilgiler

Ağız ve Diş Sağlığı Terimi Olarak Antiseptik:

Mikropları, yani insan, hayvan ve bitkilerin dokularına yerleşerek hastalığa yol açan bakteri, virüs, mantar gibi tek hücreli asalak canlıları yok etmek için kullanılan madde.

 

Trafik ve İlk Yardım Terimi Olarak Antiseptik:

Vücudun çeşitli kısımlarını mikroplardan arındırmak için kullanılan kimyasal madde, mikropları öldürücü özelliği olan.

 

Sağlık-Tıp Terimi Olarak Antiseptik:

Mikropları, yani insan, hayvan ve bitkilerin dokularına yerleşerek hastalığa yol açan bakteri, virüs, mantar gibi tek hücreli asalak canlıları yok etmek sağlıklı yasamın temel koşullarından biridir. Antiseptik, antibiyotik ve dezenfektan gibi değişik adlarla anılan bir çok madde bu amaçla geliştirilmiştir. Ama genel olarak mikrop öldürücüler denen bütün bu maddelerin bazı özellikleri ve kullanımları farklıdır.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Antiseptik:

1. El, yüz, vücuttaki hastalık yapan mikroorganizmaları kimyasal maddelerle etkisiz hale getirme veya yok etme işlemi için kullanılan madde.

2. Canlı vücudunda organizmanın içinde ya da vücut yüzeyinde mikropların çoğalmasının ve canlıya zarar vermesini önleyen maddelerdir.

 

    Benzer Ağız ve Diş Sağlığı Terimleri

    Diş Taşı (Tartar): Diş plaklarının mineralleşmesiyle (kireçleşme) oluşan sert inatçı madde.

    Bağışıklık: Belirli bir mikroorganizmaya karşı vücudun direncidir. Aktif ve pasif olmak üzere iki tip bağışıklık (immünite) vardır. Aktif immünite, hastalığın, çok hafif de olsa, bizzat geçirilmesiyle oluşur. Hastalığa neden olan organizmalar, vücutta antikor reaksiyonları uyandırırlar ve bu reaksiyonlar, bazı vakalarda, hayat boyu devam eder. Pasif immünite ise, antikor reaksiyonu uyandırıcak nitelikte, fakat kuvveti azaltılmış veya değiştirilmiş olan mikropların vücuda aşılanmasıyla oluşur.

    Absorbsiyon: Emilme

    Sulkus: Diş ve diş etinin birleştiği bölge (salgılı bir zarla çevrelenmiştir).

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ağız ve Diş Sağlığı Terimleri Sözlüğü