Eğitim Sitesi

Mukedderat Nedir? Mukedderat Hakkında Kısaca Bilgi

Mukedderat Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Mukedderat:

Kaderimizde yazılı olan şeyler.

 

    Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri

    Zakkum: Cehennemde bir ağacın ismi, cehennemliklerin yiyeceği.

    Eyyam-ı Teşrîk: Teşrik günleri demektir. Zilhiccenin 9-13. günleridir. Bu günlerde teşrik tekbirleri alınır. "Teşrik" Arap dilinde etleri doğrayıp kurutmak demektir.Vaktiyle bayramın birinci günü Mina'da kesilen kurbanların etleri,bayramın 2., 3. ve 4. günlerinde güneşte kurumaya bırakılırdı.Bu sebeple bu üç güne et kurutma günleri anlamında "Eyyam-ı Teşrik" denilmiştir.

    İstibrâ: Pisliği temizleme usûlüne denir. İstibrâ kelimesi üç yerde kullanılır: 1- İdrar istibrâsı (=temizliği usûlü); ki bu, idrar yapıldıktan sonra idrar sızıntısının kesilmesini önlemek amacıyla yapılır. 2- Meni istibrâsı; şöyle ki, meni çıktıktan sonra, mecrada meni zerrelerinin kalmadığından emin olmak için idrar yapmak. 3- Necaset yiyen hayvanın istibrâsı; necaset yiyen hayvanı, kendi tabiî yiyeceğine alışıncaya kadar necaset yemekten alıkoymak.

    Akıl Baliğ: 1. Buluğ çağına ulaşmış akıllı kimse. 2. Mükellef, yükümlülük ve sorumluluk altına giren kimse. 3. Allah’ın emir ve yasaklarından sorumlu olma yaşı. Kız ve erkek çocuklarında akıl baliğ olma çağı iklimlere ve ekonomik durumlara göre farklılık gösterir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri Sözlüğü