Eğitim Sitesi

İstibrâ Nedir? İstibrâ Hakkında Kısaca Bilgi

İstibrâ Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak İstibrâ:

Pisliği temizleme usûlüne denir. İstibrâ kelimesi üç yerde kullanılır:

1- İdrar istibrâsı (=temizliği usûlü); ki bu, idrar yapıldıktan sonra idrar sızıntısının kesilmesini önlemek amacıyla yapılır.

2- Meni istibrâsı; şöyle ki, meni çıktıktan sonra, mecrada meni zerrelerinin kalmadığından emin olmak için idrar yapmak.

3- Necaset yiyen hayvanın istibrâsı; necaset yiyen hayvanı, kendi tabiî yiyeceğine alışıncaya kadar necaset yemekten alıkoymak.

 

    Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri

    Keffâret: Ramazan ayında tutulan farz olan orucun bile bile bozulmasından dolayı Ramazan ayı dışında iki ay artı bir gün tutmaktır.

    Mutaassıp: 1. Tutucu, bağnaz, kendi tarafını tutmakta aşırı giden. 2. Daha çok kendi din ve görüşlerini tutmakta aşırı gitmekle birlikte başka din ve düşüncede olanlara düşmanlık gösteren. 3. Hiçbir ilerleme ve yenilik kabul etmeyen, eski âdet ve gelenekleri devam ettirmede katı davranan, bilinçsiz bir tutum izleyen.

    Noksan: Azlık, tam olmayış, eksiklik.

    İstikbal-i Kıble: Namaz kılmaya başlamadan önce önemli olan kıblemiz Kâbe'ye dönmektir. Namazının kabul olabilmesi için kıbleye yönelmen gerekir. İşte istikbal-i kıble, kıbleye yönelmek demektir. Kıblemiz Kâbe'dir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri Sözlüğü