Eğitim Sitesi

Disponibilite Nedir? Disponibilite Hakkında Kısaca Bilgi

Disponibilite Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Disponibilite:

1- Likiditesi yüksek olan ve her an kullanılmaya hazır olan parayı ifade eder.

2- Mevduat kabul eden bankaların taahhütlerine karşılık olarak nakit veya kolaylıkla nakde çevrilebilir, diğer bir ifadeyle likiditesi yüksek değerler bulundurma zorunluluğu olarak ifade edilmektedir. Bankalardaki mevduat ile bu mevduata karşılık bulundurmak zorunda oldukları nakde çevrilebilecek değerler arasındaki ilişkiyi ifade eden disponibilite oranı piyasanın likiditesini etkileyen bir para politikası aracı olarak kullanılmaktadır.

3- Disponibilite: Hesap sahiplerinin, istedikleri zaman paralarını çekebilmeleri için, bankaların hemen paraya çevrilebilecek türde değerler bulundurma zorunluluğu. Mevduat ve hemen paraya çevrilebilir değerler arasındaki ilişkiyi gösteren bu oran, Merkez Bankası tarafından belirlenir.

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    Banka Bonoları: Kalkınma ve Yatırım Bankalarının borçlu sıfatıyla düzenleyip, ihraç ettikleri emre veya hamiline yazılı bir sermaye piyasası aracıdır.

    Muafiyet: Elde ettiği kazanç ve iratlar nedeniyle vergi yükümlüsü olması gereken kişi ve kurumların, ilgili vergi yasalarında yer alan özel hükümlerle vergi dışı bırakılmasıdır.

    Zamanaşımı Süresi: Banknotun tedavülden kaldırıldığı tarihten başlayarak değerini tamamen kaybedeceği 10 yıllık süredir. (Redemption Period)

    Temettü: Hissedarların bir şirketin belli bir dönem içinde elde ettikleri kardan aldığı, hisse veya nakit olarak dağıtılan pay.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü