Eğitim Sitesi

Zımmi Nedir? Zımmi Hakkında Kısaca Bilgi

Zımmi Terimi Hakkında Bilgiler

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Zımmi:

İslam devletinin hakimiyetini kabul etmiş ve cizye ödeyen Müslüman olmayan halk.

 

Tarih Terimi Olarak Zımmi:

Osmanlı Devleti'nin hâkimiyeti altında yaşayan gayrimüslim (Müslüman olmayan) halk. Devletin kendilerine sağladığı koruma karşılığında devlete vergi ödüyorlardı.

 

    Benzer Osmanlı Türkçesi Terimleri

    Defter Emini: Osmanlılarda Defter-i Hakani idaresinde (Tapu ve kadastro genel müdürlüğü) çalışan ve tapu işlerine bakan yüksek görevli.

    Ağa: Eskiden yüksek mevki sahipleri hakkında kullanılan bir tabirdi. Bilhassa Tanzimat'tan önceki terminolojide "ağalık" oldukça önemliydi. Yeniçeri ocağı zabitlerine genellikle ağa denilirdi. Sonraları, ağa kelimesi, okuması yazması olmayan kişiler için kullanılmaya başlandı. Yakın zamanda da, ağa, bir yandan ululuk, fazilet sahipliği gibi kelimeleri ifade ederken bir yandan da sertlik, çalım, böbürlenme gibi kelimeler karşılığında kullanılmaya başlandı. Ağa, terim olarak, Osmanlı saray, devlet, ordu ve taşra gibi teşkilatlarında sürekli olarak kullanıldı. Bunlara yeri geldikçe değinilecektir.

    Valide Sultan: Padişah annesi. Padişah tahta çıkınca anasıda valide sultan ünvanını alır ve eski saraydan bir tören ile Topkapı sarayındaki özel dairesine taşınırdı.

    Ahz-u kabz: Her iki sözcük, almak anlamına gelir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Osmanlı Türkçesi Terimleri Sözlüğü