Eğitim Sitesi

Zemberekçi (Zenberekçi) Nedir? Zemberekçi (Zenberekçi) Hakkında Kısaca Bilgi

Zemberekçi (Zenberekçi) Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Zemberekçi (Zenberekçi):

Yeniçeri Ocağı'nın 88. ortasına verilen isim. Bunlar silah olarak ZENBEREK denilen bir ok kullanırlardı.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Reform: 1. XVI. yüzyılda Batı Kilisesi'nde gerçekleşen dinsel devrim. Siyasal, iktisadi ve toplumsal etkileriyle Hristiyanlığın üç ana kolundan biri olan Protestanlığın ortaya çıkmasına yol açmıştır. 2. Kelime Anlamı olarak toplum düzenini ve yapısını daha iyi duruma getirmek için yapılan köklü değişiklik ve iyileştirmelerdir. Terim anlamı olarak ise Reform, 15. ve 17. yüzyıl boyunca tüm Avrupa'yı etkileyen Katolik Kilisesi' ne karşı yapılmış dinsel bir harekettir. Düşünmeyi ve düşünerek ortaya çıkan özgür düşünceleri reddederek sadece kilisenin dediklerinin doğru olduğunu kabul eden düşünce sistemine skolastik düşünce adı verilmiştir. Reform, aslını bozmadan yeniden şekil verme, düzenleme anlamına gelen bir kavramdır.

    Antlaşma: 1- İki devlet veya devletlerarasında yapılan yazılı sözleşmedir. 2- Savaşan iki tarafın, savaşı keserek barış koşullarını imza etmeleri.

    Berat: 1. Osmanlı Devleti'nde padişahın kişilere verdiği emir, hüküm ve yetki içeren belgedir. Fermanın berattan farkı onun, devletle ilgili olmasıdır. 2. Bir haktan yararlanmak için devletçe verilen belge. 3. Osmanlı döneminde, bir göreve getirilen, aylık bağlanan, ayrıcalık, nişan ya da san verilen kimseler için çıkarılan padişah buyruğu.

    Hidiv: 1866-1922 yılları arasında Mısır valilerine, yöneticilerine verilen sandır. Farsça büyük vezir anlamına gelir ve Osmanlılarda da sadrazam ile aynı rütbededir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü