Eğitim Sitesi

Yüzey Gerilimi Nedir? Yüzey Gerilimi Hakkında Kısaca Bilgi

Yüzey Gerilimi Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Yüzey Gerilimi:

Suyun yüzeyindeki su molekülleri arasında oluşan kuvvettir. En üstte bulunan su molekülleri birbirlerine sıkıca bağlanarak (kohezyon ile) delinmez bir yüzey oluştururlar. Bazı böcekler yüzey gerilimini kullanarak su üzerinde yürüyebilirler.

 

Fizik Terimi Olarak Yüzey Gerilimi:

1. Yüzeydeki sıvı moleküllerinden, sıvı ile ortam arasındaki ara yüzeye çakışık olanların, birbirlerine uyguladıkları kohezyon kuvvetleriyle oluşturdukları zar benzeri tabakanın gerilimidir.

2. Moleküller arası çekim kuvvetinden dolayı sıvının yüzeyinde oluşan kuvvet.

 

Kimya Terimi Olarak Yüzey Gerilimi:

Moleküller arası çekim kuvvetinden dolayı sıvının yüzeyinde oluşan kuvvet.

 

    Benzer Biyoloji Terimleri

    Deri Değişimi: Kertenkele ve yılanlarda pullu deri, büyümeyi engellediğinden zaman zaman yenilenir, buna deri (gömlek) değişimi denir.

    Renk körlüğü (Daltonizm): Kalıtsal bir hastalıktır. Kırmızı, yeşil renkleri ayırt edemezler. Çünkü bu renkleri algılayan duyu cisimleri ve sinirler bulunmaz.

    Mutant: 1-Bazı etkenler nedeni ile genetik materyalin değişmesi sonucu farklılaşmış mutasyona uğramış hücre ya da birey. 2-DNA sında değişiklik (mutasyon) meydana gelmiş olan canlı.

    Nötronlar: Kütlesi 1 olan hidrojen izotopu hariç bütün elementlerin çekirdeğinde protonlarla beraber bulunan elektrik yüksüz madde parçacıkları.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü