Eğitim Sitesi

Yuvarlaklaşma Nedir? Yuvarlaklaşma Hakkında Kısaca Bilgi

Yuvarlaklaşma Terimi Hakkında Bilgiler

Diksiyon ve Hitabet Terimi Olarak Yuvarlaklaşma:

Düz ünlünün ünsüz etkisiyle yuvarlak oluşu: savırmak > savurmak, kavışmak > kavuşmak, yımışak yumuşak gibi.

 

    Benzer Diksiyon ve Hitabet Terimleri

    Ses Aralığı: Bir insanın çıkartabileceği frekansların toplamına sesin genişliği denir.

    Konuşma Kusurları: ● Ana dili iyi kullanamamak, ● Yerel ağızla konuşmak, ● Ses tonunu ayarlayamamak, kontrol edememek, ● Sözcükleri doğru telaffuz edememek, ● Konuşmayı gereksiz yere uzatmak, ● Kendini övmek, yapmacık davranışlarda bulunmak, ● Eleştiriye kapalı olmak, ● Beden dilini, mimikleri doğru kullanamamak, ● Argo ve kaba sözler kullanmak, ● Heyecanını yenememek, ● Sözcükleri tekrarlamak, ● Eee..., ııı..., aaa... gibi sesler çıkarmak.

    Diksiyonun Kuralları: ● Hece ve sözcük vurgusuna dikkat etmek, ● Sesleri doğru boğumlamak, ● Jest, mimiklere dikkat etmek, ● Yerinde ve doğru tonlama yapmak, ● Sözcüklerin anlam değerlerine göre sesi kullanmak, ● Uzun ve kısa heceleri doğru söylemek, ● İşitilebilir bir sesle konuşmak.

    Ünlü: Sesli. Vokal. Ağız boşluğunda ve ses yolunda gırtlak, damak, dişler ve dudaklar gibi herhangi bir engelle karşılaşmayan seslere ünlüler denir. Türkçede sekiz tane ünlü bulunmaktadır. Ses kirişlerinin düzgün titreşimi ile meydana gelen ünlüler (Selenler : a-e-ı-i-o-ö-u-ü) Türkçede ünlüler söylenişlerine göre üç grupta incelenmektedir. 1- Dilin Durumuna Göre Ünlüler 2- Dudakların Durumuna Göre Ünlüler 3- Çenenin Durumuna Göre Ünlüler

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Diksiyon ve Hitabet Terimleri Sözlüğü