Eğitim Sitesi

Tez Nedir? Tez Hakkında Kısaca Bilgi

Tez Terimi Hakkında Bilgiler

Kütüphanecilik Terimi Olarak Tez:

Akademik eğitim sürecinde daha yüksek derece alabilmek için hazırlanması öngörülen bilimsel inceleme. Ayrıca bakınız Doktora tezi

 

Üniversite Terimi Olarak Tez:

1. Yüksek Öğretim Kurumlarında öğrencilerin veya öğretim üyelerinin hazırlayıp, akademisyenlerden oluşan bir heyet önünde savundukları bilimsel esere tez denir.

2. Bilimsel yöntemde belli ön bilgilere dayanılarak, henüz kanıtlanmamış fakat mevcut bilgilerle mantıksal olarak çelişmeyen, bilimsel araştırma sürecinde doğrulanmaya çalışılan düşüncelerdir.

3. Lisans veya master derecesi için bir adayın belirli bir konu üzerinde yaptığı araştırmanın sonuçlarını içeren yazılı çalışma.

 

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi Olarak Tez:

Tartışmaya, iddiaya dayanarak bir öneri ve fikir ileri sürmek.

 

    Benzer Kütüphanecilik Terimleri

    Sunucu: Aynı ağ içindeki diğer kullanıcı bilgisayarlarından veri veya program dosyaları indirme gibi isteklere cevap vermek için programlanmış ana bilgisayar. Ayrıca ağ üzerinden kullanıcıların çalışabilmesini sağlayan yazılımı da ifade eder. Sunucular yerine getirdikleri fonksiyonlara göre sınıflandırılırlar (uygulama sunucusu, veri tabanı sunucusu, faks sunucusu, dosya sunucusu, yerel ağ sunucusu, posta sunucusu, kontrollü erişim sunucusu, terminal sunucusu, web sunucusu vb.). Bu bilgiler size dersimiz.com web sunucusu üzerinden iletilmektedir.

    Ödünç Verilmeyen Materyal (Non-Circulating): Okurlar tarafından kütüphane dışına çıkarılamayan kütüphane malzemesi. Arşiv malzemeleri, nadir eserler, referans malzemeleri, süreli eserlerin güncel sayıları buna dahildir.

    Kurumsal Yazar (Corporate Author): Bir eserin yazarı kabul edilen kuruluş.

    Kolektif Başlık (Collective Title): Birden fazla eserden oluşan malzemenin genel başlığı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Kütüphanecilik Terimleri Sözlüğü