Eğitim Sitesi

Temlik Nedir? Temlik Hakkında Kısaca Bilgi

Temlik Terimi Hakkında Bilgiler

Emlak ve Gayrimenkul Terimi Olarak Temlik:

Mülk olarak vermek, mülkiyeti bir bedel karşılığında başka birine nakletmek.

 

Hukuk Terimi Olarak Temlik:

Bir malın veya hakkın, bir hukuki işlemle başkasına devredilmesi; mülkiyetin nakli, devir.

 

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Temlik:

Bir hakkın ya da alacağın bir başka kimseye devredilmesidir.

 

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Temlik:

Devir. Mülk olarak verme.

 

    Benzer Emlak ve Gayrimenkul Terimleri

    İmar Planı: İmar uygulaması yapılan yerin yapı adalarını, bunların yoğunluk ve düzenini, yolları ve uygulamaya esas olacak diğer bilgileri ayrıntılarıyla gösteren üzerine kadastral durumu da işlenmiş plana uygulama imar planı denir.

    Ölüm Karinesi: Bir kimse, ölümüne kesin gözle bakılmayı durumlar içinde ortadan kaybolmuş ise cesedi bulunamamış olsa bile, o yerin en büyük mülki amirinin emriyle nüfus kütüğüne ölü kaydı düşürülür. Bu duruma ölüm karinesi denmektedir.

    Kadastro: 1. Her çeşit arazi ve mülklerin, alanını, sınırlarını ve değerlerini belirtip plana bağlama işi. 2. Taşınmaz malların sınırlarının arazi ve harita üzerinde belirtilerek hukuki durumlarının ve üzerindeki hakların tespit edilmesi işlemine kadastro denir.

    Şufa Hakkı: Önalım, öncelikle alım hakkı. Hakkın ilişkin bulunduğu taşınmaz malın satılması halinde onu diğer alıcılara göre öncelikle satın alma hakkıdır. Kanuni şufa ve sözleşmeden doğan şufa hakkı olmak üzere iki türü vardır. Bir taşınmazın hissedarlarının birbirlerine karşı kanuni şufa hakları vardır. Kanuni şufanın tapu kütüğüne şerhi gerekmemekle birlikte sözleşmeden doğan şufanın tapu kütüğüne şerhi zorunludur.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Emlak ve Gayrimenkul Terimleri Sözlüğü