Eğitim Sitesi

Sıradağ Nedir? Sıradağ Hakkında Kısaca Bilgi

Sıradağ Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Sıradağ:

SıradağBirçok dağın birleşmesiyle oluşan dağ topluluğudur. Bir sıradağı diğerinden ırmaklar ve ona benzer yeryüzü şekilleri ayırır. Aynı sıradağ içinde bulunan bazı dağlar diğerlerinden farklı jeolojik özelliklere sahip olabilir.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    İzobat (Eş Derinlik Eğrisi): Deniz seviyesinden itibaren aynı derinlik değerine sahip noktaların birleştirilmesiyle oluşturulan eğriye eş derinlik eğrisi ya da izobat adı verilir.

    Kırık Dağ: Kırık dağlar orojenez sırasında oluşur. Kıvrılamayacak kadar sert olan kütlelerin kırılmasıyla oluşan dağ türleridir. Kırılma oluşan yerlere fay denilmektedir. Kırık dağların fazla olduğu bir bölgede deprem olasılığı yüksektir. Bu şekilde meydana gelen dağların üst bölgesine Horst, çöken bölgesine Graben denir.

    İber Yarımadası: İber Yarımadası (İberya), Avrupa kıtasının Akdeniz'e uzanan üç yarımadasından biridir. İspanya ve Portekiz devletleri İber Yarımadasında yer almaktadır. Yarımadanın en güneyinde yer alan Cebelitarık İngiltere'nin idaresindedir.

    Orojenez (Dağ Oluşumu): Jeosenklinallerde biriken tortul tabakaların kıvrılma ve kırılma hareketleriyle yükselmesi olayına dağ oluşumu ya da orojenez denir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü