Eğitim Sitesi

Sınıflandırma (Classification) Nedir? Sınıflandırma (Classification) Hakkında Kısaca Bilgi

Sınıflandırma (Classification) Terimi Hakkında Bilgiler

Kütüphanecilik Terimi Olarak Sınıflandırma (Classification):

Materyallerin konulara göre belirli gruplara ayrılması ve düzenlenmesi. MEF Üniversitesi Kütüphanesinde kullanılan sınıflandırma sistemi Kongre Kütüphanesi (Library of Congress - LC) sistemidir.

 

    Benzer Kütüphanecilik Terimleri

    Giriş - Madde Başı (Entry): Bir katalogta veya fihristte her bir yayının madde başı şeklinde ayrı olarak listelenmesi. Eserler için genellikle üç tip giriş vardır; yazar, başlık ve konu.

    Sınırlama: Kullanıcıya tarama yaparken kullandığı terimleri içeren kayıtlara erişimini sınırlamada çeşitli parametreler kullanma imkanı veren iyi tasarlanmış bir çevrimiçi katalog ya da bibliyografik (kaynaksal) veri tabanı yazılım programı özelliğidir.

    Konsorsiyum: İşbirliği yaparak belirli hedeflere ulaşmaya çalışan iki veya daha fazla kurumun resmi birlikteliği (örneğin Anadolu Üniversite Kütüphaneleri Konsorsiyumu - ANKOS).

    ISBN (Uluslararası Standart Kitap Numarası): Bir kitabın yayınlanmadan önce belirli bir basımına verilen 10 haneli özel kod. 1 Ocak 2007’den beri Uluslararası Standart Kitap Numaraları 13 haneden oluşmaktadır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Kütüphanecilik Terimleri Sözlüğü