Eğitim Sitesi

Numen Nedir? Numen Hakkında Kısaca Bilgi

Numen Terimi Hakkında Bilgiler

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Numen:

Nesnenin kendisi. Eşyanın veya varlığın zihnimizde işlemden geçmeden önceki haline Immanuel KANT "numen" adını verir.

 

    Benzer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri

    Diyalektik Materyalizm: 1- Marksist felsefeye, Marksizmin özellikle de varlık, bilgi ve yöntem kuramıyla ilgili boyutuna, Marksizmin eski Doğu Bloku'ndaki savunucu veya temsilcileri tarafından verilen ad; gerçekten var olanın hareketi diyalektik olan madde olduğu görüşü. 2- Asıl varlığın madde olduğunu; onun hareket hâlinde bulunduğunu; bu hare- ketin tez, antitez, sentez şeklinde ilerleyen diyalektik bir hareket olduğunu öne süren görüş.

    Yanlışlanabilirlik: Bilimde, önermelerin yanlışlanabilme niteliği, Popper'in bilimle, sözde bilimi ayırmada kullanılmasını önerdiği ölçüt.

    Empati: Kişinin kendisini başka bir bilincin yerine koyarak söz konusu bilincin duygularını, isteklerini ve düşüncelerini, denemeksizin anlayabilmesi becerisi.

    Distopya: Distopya, ütopik toplum anlayışının anti-tezi olarak kullanılır. Distopik bir toplum, otoriter ve baskıcı bir sistem olarak ifade edilir. İlk kez John Stuart Mill tarafından kullanan kavramda 'kötü bir yer' anlamı anlatılır. Ütopya, mükemmel anlamına gelirken distopya ise baskıcı toplumu ifade eder.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri Sözlüğü