Eğitim Sitesi

Manifesto Nedir? Manifesto Hakkında Kısaca Bilgi

Manifesto Terimi Hakkında Bilgiler

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi Olarak Manifesto:

Toplumsal bir hareketin siyasal inanç ve amaçlarının açık ifadesi , bildiri.

 

Tarih Terimi Olarak Manifesto:

1.Bildiri.
2.Bir yük gemisinde bulunan ticaret mallarını gösteren ve kaptan tarafından yükün boşaltılacağı liman gümrük yönetimine verilen bildirge.

 

Denizcilik Terimi Olarak Manifesto:

Ticaret gemilerinde çeşitli varış yerleri için gemiye yüklenen malların tam tafsilatını gösteren vesika. Manifestolar yükleme limanlarında acenteler tarafından konşimentolara göre tanzim edilir.

 

Turizm ve Otelcilik Terimi Olarak Manifesto:

Gönderilecek yükleri gösteren belge.

 

Sanat Terimi Olarak Manifesto:

Ortak eğilime sahip bir sanatçı grubunun düşünce ve yönelimlerini kamuya duyurmak amacıyla yayınladığı bildiri.

 

    Benzer Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimleri

    Normandiya Çıkarması: General Eisenhower kumandasındaki Müttefik kuvvetlerinin 1944 Haziran - Eylül ayları arasında giriştiği hücum harekâtı. - Almanlara karşı Avrupa cephesinde yalnız kalan SSCB savaşın ağır yükü altında ezildiği için Müttefiklerin yeni bir cephe açmalarını talep ediyordu. - Fransa'nın kuzey ucunda yer alan Normandiya Alman ordularına büyük bir darbe vurulan cephe oldu. - Fransa ve tüm Avrupa, Alman işgalinden kurtarıldı ve Almanya teslim olmak zorunda bırakıldı. - II. Dünya Savaşı kronolojik olarak önce Afrika’da, ardından Almanya’nın düşüşüyle Avrupa’da, son olarak da Japonya’nın teslimiyeti neticesinde Asya’da sona erdi. - Savaşın son döneminde toplanan Müttefik Devletler tarafından düzenlenen Yalta, San Francisco ve Potsdam Konferansları (1945) barışın tesisi için atılan en önemli adımlar oldu. - Bu konferanslar savaş sonrası dünyayı şekillendirdi.

    Annan Planı: Türk ve Rum kesimleri halinde bölünmüş Kıbrıs Adası'nın bağımsız bir devlet olarak birleştirilmesini öneren Birleşmiş Milletler planı.

    Varlık Vergisi: Hükûmetin bir kereye mahsus, savaşta elde edilen haksız kazançları ve toprak sahiplerinin gelirlerini savaşın neden olduğu enflasyonla mücadele etmek için 11 Kasım 1942 tarih ve 4305 sayılı kanunla yürürlüğe giren ancak gelen tepkiler üzerine Mart 1944'te kaldırılan vergi.

    Hegemonya: Bir devletin başka bir devlet üzerindeki siyasal üstünlüğü ve baskısı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimleri Sözlüğü