Eğitim Sitesi

Kokuşma (Pütrifikasyon) Nedir? Kokuşma (Pütrifikasyon) Hakkında Kısaca Bilgi

Kokuşma (Pütrifikasyon) Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Kokuşma (Pütrifikasyon):

Otoliz olayı sonucu büyük moleküllü organik bileşikler parçalanarak küçük moleküllü bileşikler oluşur. Proteinler aminoasitlere, karbonhidratlar monosakkaritlere, yağlar yağ asidine ve gliserine dönüşür. Bu küçük moleküllü bileşikler bakteriler tarafından parçalanmaya başlar. Bir üründe bakteri faaliyetlerinin başlaması, kokuşma başlangıcı olarak kabul edilir. Bakteriler bu bileşikleri parçalayarak parçalanma sonucunda amonyak, karbondioksit, hidrojen sülfür, çeşitli organik asitler, trimetil amin gibi ürünler açığa çıkarırlar. Bu bileşikler etin rengini değiştirir, yapısını bozar, yumuşatır, kokusunu ağırlaştırır. Bu nedenle bu olaya kokuşma (pütrifikasyon) denir.

 

    Benzer Biyoloji Terimleri

    Daldırma Yöntemiyle Üreme: Bazı bitkilerin yan dallarının uçları bitkiden ayrılmadan toprakla örtülüp gelişmeye bırakılabilir. Toprak altında kalan dallardan yeni kökler meydana gelir ve gelişir. Gelişimi yeter düzeye ulaştığında kesilerek ana bitkiden ayrılır. Bu şekilde üremeye daldırma yöntemi denir.

    Lizozomlar: Golgi aygıtınca oluşturulan veziküler yapıdır. Tüm sitoplazmada bulunur. Etrafları çift katlı lipit yapıda zarla çevrilidir. Lizozomların içerisinde çeşitli enzimler bulunur ve bu enzimlerle hücrenin sindirim ve savunma görevini yapar. Makrofaj ve lökosit hücrelerinde çok sayıda bulunur. Lizozomların etkileri aşağıda verilmiştir. • Yapılarındaki sindirim (hidrolitik) enzimleri aracılığıyla organik bileşikleri parçalar. Glikojeni-glukoza, proteini-aminoaside dönüştürür. • Dışarıdan hücreye alınan bakteri, yabancı protein vb. maddeleri sindiriryok eder. • Yaşlanan, içi partikülle dolan lizozomların zarları parçalanır ve enzimler hücre içine geçer. Serbest kalan enzimler hücrenin kendisini sindirir, yok eder. Buna, otolizis denir.

    Östrojen: Birkaç steroid eşey hormonundan herhangi biri; esas olarak memelilerin ovaryumları tarafından üretilir.

    Operon: Şifreleri tek bir m-RNA molekülüne yazılan tek bir repressör denetimindeki genler.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü