Eğitim Sitesi

İhtilal Nedir? İhtilal Hakkında Kısaca Bilgi

İhtilal Terimi Hakkında Bilgiler

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi Olarak İhtilal:

Bir ülkenin siyasal, sosyal ve ekonomik yapısını veya yönetim düzenini değiştirmek amacıyla kanunlara uymaksızın cebir ve kuvvet kullanarak yapılan geniş halk hareketi, devrim.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak İhtilal:

Bir ülkenin siyasal, sosyal ve ekonomik yapısını veya yönetim düzenini değiştirmek amacıyla kanunlara uymaksızın cebir ve kuvvet kullanarak yapılan geniş halk hareketi, devrim.

 

Tarih Terimi Olarak İhtilal:

Bir devletin ekonomik, sosyal ve politik yapısını birden bire değiştirmek için çıkan zorlayıcı bir eylem. Ayaklanma, devlete isyan. Bozukluk, karışıklık.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak İhtilal:

1- Bir ülkenin, siyasal, sosyal ve ekonomik yapısını veya yönetim düzenini değiştirmek amacıyla kanunlara uymaksızın cebir ve kuvvet kullanarak yapılan geniş halk hareketi. Devrim.

2- Büyük ve ani değişiklik, bir memleketin siyasi yapısını güç kullanarak ortadan kaldırma ve onun yerine yeni düzeni, gene kuvvete dayanarak yerleştirme.

3- Bir devletin siyasi teşkilatını, kanuni şekillere riayet etmeden değiştirmek üzere zorla yapılan halk hareketidir.

 

    Benzer Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimleri

    Bizonia: 1 Ocak 1947 tarihinde II. Dünya Savaşı'ndan sonra Almanya'nın işgali sırasında ABD ve İngiltere'nin kendilerine düşen Alman topraklarını birleştirerek oluşturdukları bölgeye verdikleri ad.

    AB: Avrupa Ekonomik Topluluğu, 7 Şubat 1992'te imzalanan ve 1993'te yürürlüğe giren Maastricht Antlaşması'nın imzalanmasıyla Avrupa Birliği adını almıştır.

    Devrim Arabaları: Dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel'in Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TUSİAD) toplantısında dile getirmesinin ardından 129 günde tamamlanan, Türkiye'de tasarlanan ve üretilen ilk yerli otomobil.

    Yumuşama Dönemi: Doğu Batı blokları arasında savaş tehlikesinin azalması ile siyasi, ekonomik, kültürel ve teknolojik anlaşmaların arttığı dönem.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimleri Sözlüğü