Eğitim Sitesi

High Definition Television Nedir? High Definition Television Hakkında Kısaca Bilgi

High Definition Television Terimi Hakkında Bilgiler

Uydu Terimi Olarak High Definition Television:

Mevcut PAL, NTSC standartlarına göre resim kalitesini çok büyük ölçüde arttıran video işaretlerinin çözünürlüğünü yükselten teknoloji. Günümüzün NTSC televizyonlarından yaklaşık iki kat yatay, iki kat dikey fazla çözünürlüğe, günümüzün standart televizyonlarından beş kat daha fazla görüntü bilgisine ve CD benzeri ses kalitesine (6 kanallı CD quality surround sound) sahiptir.

 

    Benzer Uydu Terimleri

    Low Power Satellite (LPS): Genellikle 30 watt’dan az güçte RF sinyal yayınlayan uydular için kullanılır.

    Hybrid Satellite: İki veya daha fazla farklı haberleşme yüklerini (mesela C bandı ve Ku bandı) aynı anda taşıyan bir uydu

    MPEG-1: MPEG gurubunun oluşturduğu ilk standarttır. 1,5 Mbit/s değerinde digital “video” ve “audio”yu kapsar; VHS kalitesine eşdeğerdir. CDIC (Compact Disc Interactive), CD oynatıcıda ve multimedya PC‘lerde televizyon kalitesinde yayın elde etmenin en kolay yöntemi olarak üretilen “decoder” (şifre çözücü) çiplerde bu yöntem geliştirilip kullanılmıştır. Bu standarta ek olarak geliştirilen bir sistem de, aynı anda birden fazla sinyali birleştirerek, tek bir sinyal hâlinde uyduya transfer edebilme imkânı sağlanmıştır. MPEG-1 profesyonel televizyon teknolojisinde kullanılmak amacıyla geliştirilmiştir.

    Double-Hop: Çift atlama; 2 anten sistemi merkezi bir Yer istasyonu üzerinden haberleşiyorsa Sinyal Double-Hop yapar. A istasyonundan uyduya, uydudan merkezi yer istasyonuna 1 HOP, Merkezi yer istasyonundan uyduya ve ordan B istasyonuna 1 HOP. Toplamda 2 HOP.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uydu Terimleri Sözlüğü