Eğitim Sitesi

Haberleşme Uyduları Nedir? Haberleşme Uyduları Hakkında Kısaca Bilgi

Haberleşme Uyduları Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Haberleşme Uyduları:

Haberleşme uyduları, radyo, televizyon ve telefon iletişiminin eş zamanlı yapılmasını sağlar. Uydulardan önce uzun mesafelere veri iletimi ya zor ya da imkânsızdır. Doğrusal yayılan işaretler, çok uzaklardaki bir varış noktasına ilerlerken Dünya'nın küresel yüzeyi boyunca kıvrılamaz. Ancak uydular yörüngelerinde olduklarından, iletilecek işaretler öncelikle uyduya gönderilir sonrasında ya başka bir uyduya yönlendirilir ya da doğrudan ulaşacağı bir noktaya gönderilir.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Gök Ada (Galaksi): Çekim kuvveti ile birbirine bağlı milyonlarca yıldızdan, yıldız kümelerinden, bulutsu ve gaz bulutları ile yıldızlar arası gaz ve tozdan oluşmuş sistemdir. Güneş sistemi de adına Samanyolu dediğimiz böyle bir gök adanın içerisinde yer almaktadır. Uzayda böyle milyarlarca gök ada vardır. Birbirlerine çekimsel olarak bağlı çok sayıda gök adadan oluşan sistemlere de gök ada kümeleri denmektedir. Bazen büyük bir gök adanın uydu gök adaları da olabilmektedir. Örneğin, Samanyolu'nun böyle 12 uydusu vardır. Büyük ve Küçük Macellan Bulutsuları, Samanyolu'nun en meşhur uydularıdır.

    Spor Tenolojileri: Spor ürünleri üreten firmalar, astronot giysilerindeki gelişim ve ilerlemeleri kendi ürünlerinde kullanarak daha hafif ve hava alabilen ayakkabılar üretmektedir. (NASA tarafından geliştirilmiştir.)

    Uzaklık Modülü: Bir gök cisminin salt parlaklığı M ile görünen parlaklığı m arasındaki fark; bu fark cismin bizden olan r uzaklığının ölçüsüdür.

    Takımyıldız: 1. Gökyüzünde, Dünya'dan bakıldığında sergilendikleri görünüme göre bir arada bulunan yıldız gruplarına takımyıldızı denir. Küçükayı ayı takımyıldızı gibi. Takımyıldızları farklı özellikte olan ve bir kümeymiş gibi görünen yıldızlardan oluşur. 2. Gerçekte öyle olmadığı halde birbirine yakın parlaklıkta ve konumda görünen, birtakım varlıklara benzetilen yıldız topluluğu.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü