Eğitim Sitesi

Gök Ada (Galaksi) Nedir? Gök Ada (Galaksi) Hakkında Kısaca Bilgi

Gök Ada (Galaksi) Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Gök Ada (Galaksi):

Çekim kuvveti ile birbirine bağlı milyonlarca yıldızdan, yıldız kümelerinden, bulutsu ve gaz bulutları ile yıldızlar arası gaz ve tozdan oluşmuş sistemdir. Güneş sistemi de adına Samanyolu dediğimiz böyle bir gök adanın içerisinde yer almaktadır. Uzayda böyle milyarlarca gök ada vardır. Birbirlerine çekimsel olarak bağlı çok sayıda gök adadan oluşan sistemlere de gök ada kümeleri denmektedir. Bazen büyük bir gök adanın uydu gök adaları da olabilmektedir. Örneğin, Samanyolu'nun böyle 12 uydusu vardır. Büyük ve Küçük Macellan Bulutsuları, Samanyolu'nun en meşhur uydularıdır.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Uzay Mekikleri: Dünya'nın ilk yeniden kullanılabilen ve büyük uyduları bile taşıyabilen uzay araçlarıdır. Uzay mekikleri roketler gibi yükselir, tıpkı uzay gemileri gibi yörüngede manevralar yapar ve bir uçak gibi yere tekrar iner. Aktif olarak kullanılan uzay mekiklerine örnek olarak; Discovery , Atlantis , Challenger mekiklerini verebiliriz.

    Mikrodalga Işın: 1 milimetre ile 1 metre arası dalga boylarına sahip ışınları kapsar. Radarlarda kullanılan ışınlar, çok kısa dalga boylu radyo dalgalarıdır. Aynı zamanda mikrodalga fırınlarda ve kablo gerektirmeyen uzak mesafe iletişimlerinde de kullanılır.

    Katı Açı: Uzay açı. Bir gök cisminin radyan kare = steradyan biriminde gök yüzünde kapladığı alan.

    Göktaşı: Uzaydan dünya atmosferine düşen yabancı cisimdir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü