Eğitim Sitesi

Görülen Geçmiş Zaman Kipi Nedir? Görülen Geçmiş Zaman Kipi Hakkında Kısaca Bilgi

Görülen Geçmiş Zaman Kipi Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Görülen Geçmiş Zaman Kipi:

Fiilin karşıladığı oluş ve kılışın geçmişte kişinin görgüsü ve bilgisi altında olup bittiğini anlatan zaman. Türkçede görülen geçmiş zaman -DI/-DU ekiyle kurulur. MEB6s113 Eylemi söyleyen kişi eylemi görmüş, yaşamıştır. Buna bilinen (-di'li) geçmiş zaman denir. Bilinen (-di'li) geçmiş zaman kipi eylem kök ya da gövdelerine ünlü uyumu ve ünsüz benzeşmesine göre "-dı, -di, -du, -dü; -tı, -ti,-tu,-tü" eklerinden uygun olanı getirilerek yapılır.

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    Ortak Dil: Bir ülkede konuşulan lehçe ve ağızlar içinde yaygınlaşarak hâkim duruma geçen, ortak yazı ve edebiyat dili olarak kullanılan dil.

    Eylemden Türemiş Ad: Eylem kök veya gövdesine eylemden ad yapan eklerin getirilmesiyle yapılan ad.

    Karşıt Anlamlı Sözcükler: Nesne, durum, görev, iş, hareket bakımından birbirine karşıt (zıt) kavramları karşılayan sözcüklere denir. - Küçük çocuk, büyük adamında yanında geziyor.(küçük-büyük) - Uzun kalem kullandıkça kısaldı. (uzun-kısa) - Güzel kızla evlenmek varken, gitti çirkin kızla evlendi. (güzel-çirkin)

    Bağlı Cümle: Aralarında anlam ilgisi bulunan basit veya birleşik cümlelerin bağlaçlarla birbirine bağlanmasıyla oluşan cümlelere bağlı cümle denir. Bağlı cümleler "ama, fakat, yalnız, ve, veya, ne…ne..., hem…hem …" gibi bağlaçlarla oluşturulur. Örnek : Para hem insana dosttur hem düşman.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü