Eğitim Sitesi

Gezegen Nedir? Gezegen Hakkında Kısaca Bilgi

Gezegen Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Gezegen:

1. Güneş etrafındaki yörüngeleri sabit elipsler olan ve belli büyüklüklerdeki gökcisimleri. Gökküre üzerinde sabit nokta şeklinde görülen yıldızlardan farklı olarak hareketli oldukları için bu adı almışlardır.

2. Yıldızlar gibi ısı ve ışık kaynağı olmayan, yıldızlardan aldığı ışığı yansıtan gök sicimlerine gezegen denir. Gezegenler yıldızlardan daha küçük ve soğuktur. Gezegenler yıldızın çevresinde dolanarak hareket eder.

3. Güneş'in etrafında dolanan gökcisimlerine gezegen adı verilir.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Gezegen:

Bir yıldızın, özellikle Güneş'in çevresinde dolanan, kendiliğinden ışık saçmayan, Güneş'ten aldıkları ışığı yansıtan gök cisimlerinin ortak adıdır. Gezegenler, Dünya'ya yakın oldukları için, gökyüzündeki yerleri zamanla değişir.

 

Coğrafya Terimi Olarak Gezegen:

Yıldızların çekim alanlarında bulunan ve yıldız çevresinde dönen gök cisimleridir.

 

Fizik Terimi Olarak Gezegen:

Güneş çevresinde dolanan ondan aldıkları ışığı yansıtan gök cisimlerinin ortak adı.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Yapay Uydular: Belli bir amaç için tasarlanan ve bir gezegenin yörüngesine oturtulan araçlardır. Haberleşme uyduları, uzaktan algılama uyduları, meteoroloji uyduları, keşif (casus) uyduları, atmosfer araştırma uyduları, seyir uyduları, arama ve kurtarma uyduları v.b yapay uydu çeşitleri olduğu gibi astronomik amaçlı uydular da vardır. Astronomik amaçlı üretilen uyduların tüm amacı gözlem yapmaktır. Bu nedenle astronomik yapay uydulara Uzay Gözlemevi de denir.

    Astronomik Birim (AB): Güneş'in merkeziyle, Dünya'nın merkezi arasındaki ortalama uzaklık 1 AB'dir. 1 AB = 149,6 milyon km. ● Dünya-Güneş arasındaki uzaklık : 1,00 AB ● Dünya-Ay arasındaki uzaklık : 0,0026 AB ● Mars-Güneş arasındaki uzaklık : 1,52 AB ● Jüpiter-Güneş arasındaki uzaklık : 5,20 AB ● Plüton-Güneş arasındaki uzaklık : 39,5 AB ● Dünya-Alfa Proksima Centauri arasındaki uzaklık : 274 000 AB

    Ay Tedirginliği: Ay'ın yörünge deviniminde görülen dönümlü düzensizlik.

    Kuyruklu Yıldız: 1- Güneş çevresinde büyük bir elips veya bir parabol yörüngede dolaşan, Güneş'e yaklaştığında yüzeyinde ortaya çıkan gazların ve tozların oluşturduğu kuyruk denilen ışıklı bir uzantısı olan gök cismi, kirlikartopu. 2- Zaman zaman göğümüzü ziyaret eden, parlakça, bulutumsu yapıda, bir başı, bir ya da birkaç kuyruğu olan gök cismi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü