Eğitim Sitesi

Fay Nedir? Fay Hakkında Kısaca Bilgi

Fay Terimi Hakkında Bilgiler

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Fay:

Yer kırığı, yer çatlağı.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Fay:

Yer kabuğunda oluşan farklı seviyedeki tabakalar ve kırıklar.

 

Coğrafya Terimi Olarak Fay:

1-Yerkabuğu hareketleri sırasında şiddetli yan basınç ve gerilme kuvvetleriyle blokların birbirine göre yer değiştirmesine fay denir.
2-Yerkabuğunda depremler sonucunda ortaya çıkan kırık. Fay, ayrı zamanlarda sıkışıp sertleşmiş katmanların dikey doğrultuda yer değiştirirken kırılarak, kırılma düzlemi boyunca kayıp çökmeleriyle oluşur. Fayların uzunlukları kimi zaman kilometreleri bulur, kimi zamansa çok kısadır.

 

Güvenli Yaşam / Doğal Afet Terimi Olarak Fay:

Yer kabuğu hareketleri sonucu kabuğu meydana getiren tabakalarda oluşan kırıklar.

 

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Fay:

Yer kabuğundaki gerilme veya sıkışmalar sonucunda tabakalarda, iki tarafın birbirine göre hareket etmesi biçiminde meydana gelen kırılma hattı.

 

    Benzer Yapı-Dekorasyon Terimleri

    Loft (Loft Daire): Şehir merkezinde bulunan genelde iş ve yaşam mekanının birleştirildiği, asma katlardan oluşan, geniş bir pencere detayına sahip olan endüstriyel yapıların geniş hacimlerine ev düzenlemesi getirilmiş halidir. Loft daireler, stüdyo evlere benzer.

    Şömine: Odalarda genellikle duvar kenarlarında, tuğla veya taştan yapılmış olan ocaklardır. Kimi zaman bir ihtiyaç, kimi zaman bir süs olarak kullanılmış, geçmişten günümüze kadar insanların ateşin karşısında duyduğu sıcaklığı odamıza taşıyan bir araç, bir kültür olmuştur. Yapıldığı malzemeye göre; taş şömine, tuğla şömine ve hazır blok şömine, Yapım şekline göre; modern şömine, klasik şömine ve rustik şömine, ateşlik kısmının yapımına göre ise; açık hazne şömine ve kapalı hazne şömine isimlerini alırlar.

    Palafit: Göl üzerine yapılan ilkel ev.

    Çatı Penceresi: Çatılarda aydınlatma, havalandırma amaçlı kullanılan pencerelerdir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Yapı-Dekorasyon Terimleri Sözlüğü