Eğitim Sitesi

Etnoloji Nedir? Etnoloji Hakkında Kısaca Bilgi

Etnoloji Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Etnoloji:

İnsanların milletlere ayrılışını; bunların nereden çıktığını, oluşumunu, yeryüzüne yayılışını, aralarındaki niteliklerini inceleyip karşılaştıran ve sınıflayan bilimdir.
"Irkların kökenini, biyolojik ve fiziksel özelliklerini ve değişimlerini antropoloji inceler. Etnoloji ise ırkların türeyişi, dağılışı, faaliyetleri ve ilişkileriyle de ilgilenir. Yani ırkların kültürel ve toplumsal özellikleri etnolojinin konusudur.Türklerin beyaz ırktan gelmesi antropolojinin bulgusudur. Türklerin kendilerine has bir bozkır kültürüne sahip olmaları bu yönleri sayesinde başka milletlerden ayrılmaları ise etnolojinin konusudur."

 

Tarih Terimi Olarak Etnoloji:

Toplumların (halkların) yapısını, kültür özelliklerini ve köklerini inceleyen halk bilimidir. Halkları ve kültürlerini sınıflandırır, onların kaynaklarını ve dağılımlarını, göç eylemlerini ve yayılışlarını araştırır.

 

Coğrafya Terimi Olarak Etnoloji:

Eski ve yeni toplumların kültürlerini inceleyen, maddi ve manevi kültür unsurlarını sistemli olarak açıklama, karşılaştırmalar yapmak suretiyle insanlığın kültür tarihini esas alan bilim dalı. Halk bilgisi.

 

    Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri

    Sürücü: Hayvan, at arabası ya da motorlu taşıtların hareketini kontrol eden, süren kimse.

    Patent: Buluş belgesi veya patent, ürün veya buluş sahibine, icat ettiği ürünün satışı, pazarlanması, çoğaltılması, bir benzerinin üretilmesi gibi alanlarda ayrıcalıklar getiren resmî bir belge ve unvandır. Türkiye'de patent verme yetkisi, Türk Patent Enstitüsü'ne aittir.

    Asa: Bazı kültürlerde güçlü kişilerin elinde bulundurdukları kıymetli sopalar.

    Cihat: Müslümanların din uğruna yaptıkları mücadele.Bu mücadele siyasi, askeri, ekonomik, bilimsel vs de olabilir. "Bizans sınırında bulunan uç beylikleri hem sınırları koruyor hem de cihat ediyordu." "Selçukluların Bizans sınırında yaptıkları seferler gaza-cihat niteliği taşıyordu."

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü