Eğitim Sitesi

Eklem Bacaklılar Nedir? Eklem Bacaklılar Hakkında Kısaca Bilgi

Eklem Bacaklılar Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Eklem Bacaklılar:

Karasal hayata başarılı şekilde uyum sağlamış, dünya üzerinde geniş alanlara yayılmış omurgasız canlılardır. Eklem bacaklılarda embriyonal dönemde başkalaşım (metamorfoz) ve ergin dönemde deri değiştirme olayı görülür.
Solunum çoğunda trakelerle, örümceklerde kitapsı akciğerlerle, suda yaşayanlarda ise solungaçlarla olur.
Eklem bacaklılara yengeç, karides, ıstakoz, akrep, kene, örümcek, çekirge, kelebek, sinek, dev arı, kırkayak, çıyan gibi canlılar örnek olarak verilebilir.

 

    Benzer Biyoloji Terimleri

    Akuleat: Yüzeyi, kaidesi kalın, kısa, sert, ucu sivri yapılarla kaplı olan.

    Kokuşma (Pütrifikasyon): Otoliz olayı sonucu büyük moleküllü organik bileşikler parçalanarak küçük moleküllü bileşikler oluşur. Proteinler aminoasitlere, karbonhidratlar monosakkaritlere, yağlar yağ asidine ve gliserine dönüşür. Bu küçük moleküllü bileşikler bakteriler tarafından parçalanmaya başlar. Bir üründe bakteri faaliyetlerinin başlaması, kokuşma başlangıcı olarak kabul edilir. Bakteriler bu bileşikleri parçalayarak parçalanma sonucunda amonyak, karbondioksit, hidrojen sülfür, çeşitli organik asitler, trimetil amin gibi ürünler açığa çıkarırlar. Bu bileşikler etin rengini değiştirir, yapısını bozar, yumuşatır, kokusunu ağırlaştırır. Bu nedenle bu olaya kokuşma (pütrifikasyon) denir.

    Parental (P kuşak): Bir genetik çaprazlamada çaprazlanan bireyler. Onların yavruları, ilk (F1) kuşaktır.

    Mikroklima: 1. Bir ekosistemde örneğin bir ormanda ağaçların üst kısımları ile orman zemini arasında ışık şiddeti, sıcaklık, nem miktarı, rüzgârdan etkilenme seviyesi gibi küçük iklim farkları vardır, bu iklim farklılıklarına mikroklima denir. 2. Belirli bir küçük habitat ya da alandaki iklim. İklimsel koşulların daha büyük ortamdakinden genellikle farklı olan daha küçük özel bir alan; yer altındaki oyuklarda yaşayan hayvanların yaşadıkları yer gibi. 3. Zeminden yaklaşık 2 metre yükseklikte olan ya da belirgin küçük bir alandaki küçük iklim katmanlarına mikroklima denir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü