Eğitim Sitesi

Egemen Devlet Nedir? Egemen Devlet Hakkında Kısaca Bilgi

Egemen Devlet Terimi Hakkında Bilgiler

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi Olarak Egemen Devlet:

Egemen devlet, egemenliğini başka bir otoriteden almayacağı gibi, devlet egemenliğini kullanırken, kendisinden daha üstün başka bir otoriteye de bağımlı değildir. Bu anlamda egemenlik; devletin, kendi yetkilerini ve kendi temel hukuk kurallarını serbest iradesiyle belirlemesidir. (E. Teziç)

 

    Benzer Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimleri

    Ekim Devrimi: Ekim (7-8 Kasım) 1917 Rusya’da işçi sınıfının önderliğinde gerçekleştirilen sosyalist devrimdir. Nisan 1917'de Duma yönetiminin kurulması Rus halkının ekonomik, demokratik sorunlarıyla barış isteğini karşılamayınca, Rus Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nin önderliğinde, "Sovyet" adı verilen yerel yönetim birimleri kuruldu. Böylece güçlenen sosyalistler Ortodoks Takviminde, Ekim 1917'de Lenin'in önderliğinde Petrograd'da (Leningrad) devrimi gerçekleştirdiler. Bu hareket Moskova’ya oradan da tüm Rusya'ya yayıldı.

    Çinhindi Yarımadası: Tarihî ve kültürel olarak üzerinde Myanmar, Laos, Kamboçya, Malezya, Tayland, Singapur ve Vietnam'ın yer aldığı Hindistan ve Çin etkisi altında olan yarımada.

    Yassıada: 27 Mayıs Askerî Darbesi ile DP üyelerinin askeri mahkemelerde yargılandığı ve günümüzde de "Demokrasi ve Özgürlük Adası" olarak bilinen ada.

    Setif Katliamı: 5 Ağustos 1945'te Fransız yönetimine ve onun uygulamalarına karşı çıkan Cezayirlilere karşı yapılan saldırı ile 40 bin Cezayirlinin hayatını kaybettiği saldırı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimleri Sözlüğü