Eğitim Sitesi

Edat Nedir? Edat Hakkında Kısaca Bilgi

Edat Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Edat:

1. Yalnız başına bir anlam taşımayan; ancak, ad ve ad soylu kelimelerden sonra gelerek sonuna geldiği kelime ile cümledeki başka kelimeler arasında anlam ilişkisi kuran, gramer görevli bağımsız kelime: gibi, göre, kadar vb.

2. Tek başına anlamı olmayan, sonuna geldiği sözle cümledeki diğer kelimeler arasında ilişki kuran kelime türü, ilgeç.

 

Dil ve Anlatım Terimi Olarak Edat:

Tek başına anlamı olmayan, sonuna geldiği sözle cümledeki diğer kelimeler arasında ilişki kuran kelime türü, ilgeç.

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    Ad Soylu Sözcük: Eylem dışındaki mastar eki alamayan sözcükler.

    Durum Gösterme Ekleri: Adın cümle içinde bulunduğu dil bilgisi şekli; yalın veya eklerle genişletilmiş olarak aldığı geçici durum. Türkçede adlar yalın, yükleme, ilgi, bulunma, yönelme, çıkma ve vasıta durumlarına girerler. Durum gösterme ekleri: Cümle içinde, adları, başka kelimelerle olan ilişkilerine göre çeşitli durumlara sokan ekler. Yükleme durumu eki +ı/+u İlgi durumu eki +(ı)n/+(u)n, +nın/+nun Yönelme Durumu Eki +(y)a Bulunma durumu eki +da Çıkma durumu eki +dan ile karşılanır.

    İstek Kipi: Fiile istek, niyet kavramları veren tasarlama kipi; yapılan işin istendiğini veya o işe niyet edildiğini gösteren ve -(y)-ayım, -(y)-alım, -(y)-asın, -(y)-asınız, -aın/-sun, -sınlar/ -sunlar ekleriyle kurulan kip. Örnek: Sağ olsunlar.

    Fabl: Kahramanlarının çoğu, hayvanlardan, bitkilerden seçilen, sonunda bir ahlak veya hayat dersi bulunan alegorik (imge ve canlandırmaya dayanan) kısa yazı türüdür. Bu tür, insanların hatalarını düzeltmeye, töresel bir kavramı ortaya koymaya yarar. Fabllardaki düşsel unsurlar birer araçtır. Asıl hedeflenen ise ahlaki derstir. İnsan dışındaki varlıklara insana ait özellikler verilerek, bu varlıklar öyle hareket ettirilir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü