Eğitim Sitesi

DNA Parmak İzi Nedir? DNA Parmak İzi Hakkında Kısaca Bilgi

DNA Parmak İzi Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak DNA Parmak İzi:

Bir bireyin sadece kendisine özgü olan allel sekans örüntüsü; yaygın olarak birbirini izleyen kısa tekrarlardan ve tek nükelotit polimorfizmlerinden oluşur.

 

Genetik Terimi Olarak DNA Parmak İzi:

Her bireyin DNA nükleotit dizilimi kendine özgüdür. İnsan genomunun bu özelliği dikkate alınarak günümüzde suçluların tespitinde, babalık testlerinde ve toplum sağlığı gibi insanla ilgili birçok araştırmada kullanılan rekombinant DNA tekniğine dayalı DNA parmak izi yöntemi geliştirilmiştir.

 

    Benzer Biyoloji Terimleri

    Spirillum: Burgulu, çok kıvrımlı olan spiral şeklindeki bakterilere verilen ad.

    Sil: 1. Bazı ökaryotik hücrelerin yüzeyinden dışarı doğru uzanmış, mikrotübüllerden oluşmuş, hareket etme yeteneğine sahip yapı. 2. Bazı tek hücrelilerde hareti sağlayan, yine bazı organizmaların akciğer borularında senkronize hareket ederek toz vb. partikülleri akciğerden uzaklaştıran kamçı benzeri yapı.

    Kilit Taşı Tür: 1. Bir komünitenin kompozisyonu üzerinde baskın etkiye sahip olan tür. 2. Besin ağlarında bulunan ve ekosistemin bütünü üzerinde etkili olan türlere kilit taşı tür denir. Bu türlerin ekosistemin devamlılığı açısından önemi büyüktür. Bu türler ekosistemde yok olduğunda besin ağı büyük ölçüde zarar görür ve ekolojik denge bozulur. Bu türlere örnek olarak su samuru verilebilir.

    Dalton: Moleküler ağırlık birimi. Bir hidrojen atomu ağırlığı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü