Eğitim Sitesi

Dış Ticaret Dengesi Nedir? Dış Ticaret Dengesi Hakkında Kısaca Bilgi

Dış Ticaret Dengesi Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Dış Ticaret Dengesi:

Yurt içinde yerleşik kişiler ile yurt dışında yerleşik kişiler arasında gerçekleştirilen ve gümrüklerden geçen mal ihracat ve ithalat tutarları arasındaki farkı ifade eder. İhracatın ithalattan fazla olması durumunda dış ticaret fazlası, tersi durumda dış ticaret açığı oluşur. (Foreign Trade Balance)

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    Lehtar: 1- Çek, bono, poliçe gibi ticarî senetlerde, bu senetlerden yararlanabilecek kişi. Lehtarın adı, senet üzerine yazılır. Hamiline veya emrine yazılı senetlerde ise, senedi elinde bulunduran ya da emrinde tutan kişi. 2- Teminat mektuplarında, mektup talebinde bulunan ve tarafına kredi açılan kişi.

    Vadeli Sözleşme: Gelecek bir tarihte üzerine anlaşılan bir fiyat ve vade üzerinden bir mal veya enstrümanı değiştirme yükümlülüğüne verilen addır. Forward ve vadeli işlem kontratları arasında ki ana fark, vadeli işlemlerin organize borsalarda, forward işlemleri ise tezgahüstü piyasalarda (OTC) işlem görür ve vade sonu kişiye özel belirlenebilir.

    Volatilite: Bir kıymetin fiyatındaki değişkenliğin ifadesidir. Çoğunlukla standart sapma ile ölçülür. Yüksek bir volatilite artan bir belirsizliğin göstergesidir.

    Halka Arza Aracılık: Sermaye piyasası araçlarının halka arz yoluyla satışına aracılıktır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü