Eğitim Sitesi

Devalüasyon Nedir? Devalüasyon Hakkında Kısaca Bilgi

Devalüasyon Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Devalüasyon:

Paranın değerinin düşürülmesi. Tağşiş.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Devalüasyon:

1-Bir devletin ulusal parasının yabancı paralar ve altın karşısında değerinin düşürülmesidir. Yüksek enflasyon yaşayan devletlerin dış borçlarının artması sonucu, ulusal paranın değeri resmi olarak düşürülür. Bu değer düşürme işleminde IMF, Dünya Bankası gibi uluslar arası finans kuruluşlarının zorlamasının etkisi büyüktür.

2- Ulusal para değerinin, altına ya da dövize göre düşürülmesi. Değer düşürümü.

3- Enflasyon sonucunda mal veya hizmete olan ihtiyacı gidermek için ülke ithalata yönelir. Bu durumda tıkanan ihracatın (dış satım) arttırılması için paranın değerinin altın ve döviz karşısında düşürülür. Devalüasyon, ülke parasının yaşadığı bu ani değer yitimidir.

 

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Devalüasyon:

Sabit kur rejiminde, ulusal paranın yabancı paralar karşısındaki değerinin azalmasını ifade eder. Örneğin, bir Türk lirasının bir ABD doları karşısındaki değerinin 2,0 TL’den 2,2 TL’ye düşmesi, Türk lirasının ABD doları karşısında %10 değer kaybetmesi (ABD dolarının değer kazanması) anlamındadır. (Devaluation)

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Devalüasyon:

Para değerinin, altın ve yabancı bir paraya göre, düşürülmesi.

 

Coğrafya Terimi Olarak Devalüasyon:

Sabit kur sistemlerinde ödemeler dengesi açık veren bir devletin resmi para biriminin dış satın alma gücünün, diğer ülke dövizleri karşısında hükümetçe alınan bir kararla değer kaybettirilmesidir.

 

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi Olarak Devalüasyon:

Bir ülkenin para birimi değerinin, diğer ülkelerin para birimi değerine oranla düşmesi ve bu durumu düzeltmek için devlet tarafından yapılan müdahale. Devalüasyon özellikle sabit kur sistemi için geçerlidir. Bu sistemde yerli paranın yabancı paralar karşısındaki değeri hükûmet tarafından belirlenir ve devalüasyonda hükûmet kararıyla ve aniden yapılır.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Hisse-i Şayi: Ortak mülkiyet, ortak pay.

    Hacılar: Burdur yakınlarında, tarih öncesi devirlerden kalma, Anadolu'nun ilk yerleşim yerlerinden biridir.

    Mareşal: Askerlikte en yüksek aşama, en büyük rütbedir.

    Emir-i Dad: Emir-i dad Arapça emir ile Farsça dad (adalet) kelimelerinden oluşmuştur. Geleneksel Türk-İslam hukukunun bir oluşumu olan Divan-ı Mezalim'e bizzat sultanlar başkanlık ederlerdi. Ancak işlerin çoğalmasıyla bu divanda görülen davalara hükümdar adına emir-i dad (emir-i adi, dâdbeg) bakmaya başladı. Emir-i dad kararlarını yanında oturan ulemaya danışarak verirdi. Onların hem örfi hem de şer'i hukuka dayanarak verdikleri bu kararların adli hayatta çok önemli bir yeri vardı. Emir-i dad, çok güçlü ve nüfuzlu emirlerle vezirleri dahi tevkif ettirebilirdi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü