Eğitim Sitesi

Dağ Nedir? Dağ Hakkında Kısaca Bilgi

Dağ Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Dağ:

Çevresine göre yüksek olan yeryüzü şekillerine(500 metreden çok)dağ denir.

İki çeşittir:
Tek dağ: Bulunduğu yerde tek başına yükselen dağa verilen addır.(Ağrı dağı, Nemrut dağı gibi)
Sıradağ: Aralarında uzunlamasına vadilerin bulunduğu art arda dizilen dağlar (Toroslar)

 

Coğrafya Terimi Olarak Dağ:

1. Çevresine göre yükseltisi 500 metreyi geçen yeryüzü kabartılarına dağ denir.

2. Çevresine göre yüksek olan, inişli çıkışlı yer şekilleridir.

 

    Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri

    Eyalet: 1. Çoğunlukla valilerce yönetilen ve yönetim bakımından bir tür bağımsızlığı olan büyük il. 2. Osmanlı devletinde en büyük sivil ve askeri yönetim bölgesi.

    Mahpus: Kapatılmış, hapsedilmiş kimse.

    Divan: 1. İslam devletlerinde, hükümdarlara devlet işlerinde yardımcı olması İçin oluşturulan danışma kuruludur. 2. Osmanlı Devleti'nde padişah, sadrazam ve bazı yüksek rütbeli devlet görevlilerinin oluşturduğu meclis ve meclisin toplandığı yer. 3. Yüksek derecedeki yöneticilerin kurdukları bugünkü bakanlar kuruluna benzeyen kuruldur. "Hz Ömer zamanında İslam Devleti'nin sınırları genişleyince toprakların, gelirlerin, giderlerin vs işlerin kaydedilmesi için divan kurulmuştur."

    Yurttaşlık (Vatandaşlık): Yurttaşlık, genellikle bir ülke olan politik kurumların bir parçası olmak demektir. Anayasal ülkelerde, o ülkede yaşayanların devlet tarafından anayasada vaadedilen haklardan yararlanmaları için o ülkeye vatandaşlık bağı ile bağlı olmaları gereklidir. Bu kişilere vatandaş ya da yurttaş denir. Vatandaşın politik katılım hakkı vardır. Her anayasal ülkenin vatandaşlık gereklilikleri anayasalarında yazmaktadır. Günümüzde bu gerekliliklerin başında milliyet, doğum yeri ve kültür gelir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü