Eğitim Sitesi

Yurttaşlık (Vatandaşlık) Nedir? Yurttaşlık (Vatandaşlık) Hakkında Kısaca Bilgi

Yurttaşlık (Vatandaşlık) Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Yurttaşlık (Vatandaşlık):

Yurttaşlık, genellikle bir ülke olan politik kurumların bir parçası olmak demektir. Anayasal ülkelerde, o ülkede yaşayanların devlet tarafından anayasada vaadedilen haklardan yararlanmaları için o ülkeye vatandaşlık bağı ile bağlı olmaları gereklidir. Bu kişilere vatandaş ya da yurttaş denir. Vatandaşın politik katılım hakkı vardır.

Her anayasal ülkenin vatandaşlık gereklilikleri anayasalarında yazmaktadır. Günümüzde bu gerekliliklerin başında milliyet, doğum yeri ve kültür gelir.

 

    Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri

    Seramik: Yüksek ısıda pişirilmiş topraktan yapılan vazo, çanak, çömlek vb. nesne.

    Madencilik: Yer altında bulunan cevher, sanayi hammaddesi, kömür ve petrol gibi ekonomik değeri olan herhangi bir maddeyi yeryüzüne çıkarıp onu paraya dönüştürme işidir. Madenciliğin amacı, ekonomiye gerekli doğal hammaddeyi sağlamaktır.

    Sözlük: Bir sözcüğün yazılışını, okunuşunu, anlamını veya başka dillerdeki karşılığını öğrenmek için başvurulan kaynak.

    Çeşme Baskını (1770): Sıcak denizlere inmek isteyen Rusya İzmir Çeşme'de Osmanlı donanmasını yaktı. Amacı; Osmanlı deniz gücünü etkisiz hale getirip, Akdeniz'e inme idealini kolaylaştırmaktı. Sonuç olarak 1774'te Küçük Kaynarca antlaşması imzalandı. Bu antlaşma ile ; 1- Kırım bağımsız oldu. 2- Rusya'ya boğazlardan geçiş hakkı verildi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü