Eğitim Sitesi

Bedel (Nâib) Nedir? Bedel (Nâib) Hakkında Kısaca Bilgi

Bedel (Nâib) Terimi Hakkında Bilgiler

Hac ve Umre Terimi Olarak Bedel (Nâib):

Başkası adına hac eden vekil. Üzerine hac farz olduğu halde bu ibadeti hastalık ve yaşlılık gibi şer'î bir mazeret sebebiyle bizzat yapamayan kimsenin yerine hac yapan kimse demektir.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Bedel (Naib):

Sözlükte karşılık, denk, eşit anlamlarına gelen bedel, bir hac terimi olarak, üzerine hac farz olduğu halde bu ibadeti hastalık ve yaşlılık gibi şer'î bir mazeret sebebiyle bizzat yapamayan kimsenin yerine hac yapan kimse demektir.

 

    Benzer Hac ve Umre Terimleri

    Makam-ı İbrahim: Hz. İbrâhim (a.s)'ın Kâ'be'yi inşâ ederken iskele olarak kullandığı veya halkı hacca da'vet ederken üzerine çıktığı taşın bulunduğu yerdir. Bu yer, Kâ'be'nin doğu tarafında, zemzem kuyusu ile Kâ'be'nin kapısı arasındadır. Buradaki taşta ayak izi vardır. Taş, cam bir fanus içine alınmıştır.

    Niyet: Niyetin sözlük manası: Bir şeye kalben azim, kasd ve ona yönelmekten ibarettir. Fıkıhta ise: Allah rızasını kazanmak için ilahi bir emri yerine getirmekte kalben ona yönelmek demektir.

    İstidat: Hac ibadetini yapabilmek için kişinin beden ve mali imkânının yeterli düzeyde bulunmasına denir. Lügatte yapabilme, güç yetirebilme anlamına gelir.

    Muhasser Vadisi: Minâ ile Müzdelife'yi birbirinden ayıran ve hacıların Minâ'ya giderken durmamaları gereken yer. Burası Eshab-ı filin durak yeri idi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Hac ve Umre Terimleri Sözlüğü