Eğitim Sitesi

Makam-ı İbrahim Nedir? Makam-ı İbrahim Hakkında Kısaca Bilgi

Makam-ı İbrahim Terimi Hakkında Bilgiler

Hac ve Umre Terimi Olarak Makam-ı İbrahim:

Hz. İbrâhim (a.s)'ın Kâ'be'yi inşâ ederken iskele olarak kullandığı veya halkı hacca da'vet ederken üzerine çıktığı taşın bulunduğu yerdir. Bu yer, Kâ'be'nin doğu tarafında, zemzem kuyusu ile Kâ'be'nin kapısı arasındadır. Buradaki taşta ayak izi vardır. Taş, cam bir fanus içine alınmıştır.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Makam-ı İbrahim:

İbrahim'in Makamı demektir. Hz. İbrahim (a.s)'ın Kâbe'yi inşa ederken iskele olarak kullandığı veya halkı hacca davet ederken üzerine çıktığı taşın bulunduğu yerdir. Bu yer, Kâbe'nin doğu tarafında, zemzem kuyusu ile Kâbe'nin kapısı arasındadır. Buradaki taşta ayak izi vardır. Taş, cam bir fanus içine alınmıştır.

 

    Benzer Hac ve Umre Terimleri

    Bedel (Nâib): Başkası adına hac eden vekil. Üzerine hac farz olduğu halde bu ibadeti hastalık ve yaşlılık gibi şer'î bir mazeret sebebiyle bizzat yapamayan kimsenin yerine hac yapan kimse demektir.

    Hâlk ve Taksir: Umrenin bitiminde erkeklerin ihramdan çıkmak için saçlarının tamamını kestirmelerine Hâlk, bir miktar kestirmelerine ise Taksir denir. Hanımların ise saçlarının herhangi bir yerinin uç kısmından az miktarda kestirmeleri, ihramdan çıkmaları için yeterlidir.

    Rükn-i Hacer-il Esved: Kâbe'nin Hacer-il Esved tarafındaki köşesi.

    Şavt: Tavaftaki yedi dönüşten her birine Şavt denir. Tavafta Hacer-ül-esvedden başlayıp Kâbe'nin etrafında dönüp tekrar aynı hizaya gelmek. Sa'yda Safâ'dan Merve'ye, Merve'den Safâ'ya bir kere gitmek. Her sa'y ve tavafta 7'şer şavt vardır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Hac ve Umre Terimleri Sözlüğü