Eğitim Sitesi

Balbal Nedir? Balbal Hakkında Kısaca Bilgi

Balbal Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Balbal:

1. Orta Asya'da Türklerin mezarları çevresine diktikleri tek parça taş. Bunların bazılarında kabartmalar ya da kazıma yazı ve şekiller bulunur.

2. Eski Türklerde kişinin anılması için mezarının veya bazı kurganların etrafına dikilen taş.

 

Tarih Terimi Olarak Balbal:

Türklerde ölen kahramanların mezarlarının baş tarafına dikilen mezar taşı. Türklerde, ölen kahramanların öldürdükleri insan sayısını temsil eden baş. Ünlü kumandanların mezarlarına, öldürdükleri düşman sayısınca heykel dikilirdi.

 

Edebiyat Terimi Olarak Balbal:

Eski Türklerde kişinin anılması için mezarının veya bazı kurganların etrafına dikilen taş.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Deformasyon: 1- Biçim bozma. Bir sanat yapıtında betimlenen figürlerin belli yerlerinin figürü tanınmama derecesine vardırmadan bozulmaya uğratılması. Batı sanatında özellikle Maniyerist üslubun kullandığı yöntemlerden biri olan deformasyon, Rönesans sanatındaki kusursuz anatomik tanımlamaya karış çıkış yollarından biridir. 2- Konunun özelliğini bozmadan, konuyu daha etkili anlatabilmek için bazı yerlerini olduğundan fazla göstermek.

    Küratör (curatus-curator): Bir müze, galeri, arşiv veya kütüphane koleksiyonunun yöneticidir. Çağdaş sanat bağlamında küratör, sergi düzenleyicisi anlamında kullanılır. Bu anlamda küratörler, bir koleksiyonu arzuladıkları bir etkiyi yaratmak amacıyla düzenlerler. Serbest küratörler (freelance curator) ise herhangi bir galeri veya müze adına çalışmayan, çağdaş sanatta nispeten yeni ortaya çıkmış kişilerdir. İsviçreli Harald Szeemann bu tür küratörlere verilebilecek örneklerdendir. Günümüzde, sanat kurumları, karşılarına çıkan finansal konulardan teknolojiyle ilgili uygulamalara kadar birçok sorun karşısında küratörlerin rolünü tekrar gözden geçirmek durumunda kalmışlardır. Bunun sonuçlarından birisi ABD ve İngiltere gibi ülkelerdeki üniversitelerde verilen küratörlük uygulamaları dersleridir. Bağımsız küratörler kendi özel yöntemleriyle sergiler oluşturmaları için veya ortak çalışma amacıyla galeri ve müzelerce davet edilebilmektedirler.

    Kubbe Ayağı: Kubbeyi taşıyan ayaklardan her biridir.

    Ekinus: Dor düzeninde abaküsün altında kalan yuvarlak yastık biçiminde tabla.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü