Eğitim Sitesi

Yasa Nedir? Yasa Hakkında Kısaca Bilgi

Yasa Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Yasa:

Devletin yasama gücünce belli biçimlere uyularak düzenlenen ve yürürlüğe girdikten sonra herkesin uyması zorunlu olan, uyulmadığı zaman belli yaptırımlarla karşılaşılan kural.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Yasa:

1- Bireylerin toplum içindeki eylem ve davranışlarını düzenleyen yazılı hukuk kurallarıdır.

2- Olaylar arasında düzenli bir bağıntıyı tespit eden ve bir şeyin zorunlu olduğunu dile getiren genel önerme. Olayların gidişinde olağan dışına yer vermeyen, değişmezlik ve zorunluluk gösteren kural.

3- Teorinin unsurları arasındaki ilişkinin matematiksel olarak ifade edilmesiyle ortaya çıkan; genel, gerçekleşme olasılığı yüksek önerme.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Yasa:

Devletin yasama organı tarafından anayasaya uygun olarak hazırlanmış, herkesin uymak zorunda olduğu yaptırıma bağlı kurallardır. Yasa teklifi vermeye bakalar kurulu ve milletvekilleri yetkilidirler. Yasalar resmi gazetede yayınlanır.

 

Hukuk Terimi Olarak Yasa:

Devletin yasama organları tarafından konulan ve uyulması gereken kurallar bütünü, kanun.

 

Fizik Terimi Olarak Yasa:

Çok sayıda deney ve gözlemlerden sonra, aynı şartlarda aynı sonuçları verdiği kesin olarak belirlenen durum.

 

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Yasa:

Kanunname, Mevzuat.

 

Parlamento (TBMM) Terimi Olarak Yasa:

Bkz. Kanun

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Ültimatom: Bir devletin başka bir devlete herhangi bir kunuda verdiği ve hiçbir tartışmaya ya da karşı çıkmaya yer bırakmaksızın, tanıdığı süre içinde isteklerinin yerine getirilmesini bildirdiği, içinde savaş tehdidi bulunan nota.

    Bağ-Bahçe Resmi: Osmanlı Devleti'nde bağ ve bahçelerden alınan vergidir. Zımniler, üzümden şarap yaptıkları için bu vergiyi daha fazla öderlerdi. Sipahiler bu vergiyi zımnilerden şarap olarak toplardı.

    Saint Jean Şövalyeleri: X. yüzyıl'da kurulan Hrıstiyan-Katolik inanışında bir şövalyelik tarikatıdır. Saint Jean Kilisesi yakınında bir kilise dayanışma örgütünce işletilen hastanenin genişletilmesiyle ortaya çıktı. Zamanla güçlendi ve 1309'da Rodos Adası'nı ele geçirerek güçlü bir donanma oluşturdular. Osmanlılar 1522 yılında Rodos'u alınca, Papa ve Kutsal Roma Germen İmparatoru Şarlken tarafından kendilerine verilen Malta Adası'na çekildiler. XVII. yüzyıl'dan sonra güçlerini yitirdiler. 1834 yılında merkezini Roma'ya taşıyan tarikat, günümüzde yardım işleriyle uğraşmaktadır.

    Ases: Osmanlı kent ve kasabalarında gece bekçisi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü