Eğitim Sitesi

Traverten Nedir? Traverten Hakkında Kısaca Bilgi

Traverten Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Traverten:

1-Kalsiyum biokarbonatlı yer altı sularının mağara boşluklarında veya yeryüzüne çıktıkları yerlerde içlerindeki kalsiyum karbonatın çökelmesi sonucu oluşan kimyasal tortul bir taştır. 2-Genellikle sıcak su kaynaklarının yakınında ve kalsiyum karbonatlı suların yayılarak aktığı alanlarda, kirecin çökelmesi ile oluşan basamaklardır. En güzel örnekleri Denizli-Pamukkale'dedir.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Traverten:

Cilalı ya da doğal, inşaat gereci olarak kullanılan, beyaz ila sarı renk tonlarında, boşluklu kireçli tortul kayaç.

 

Turizm ve Otelcilik Terimi Olarak Traverten:

Kaynak sularındaki kireç birikiminden doğan sünger görünümlü kalker tortu, pamuktaş.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Traverten:

Birtakım kaynak sularının dibinde biriken kalkerli veya silisli tortu, pamuk taşı.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Manto: 1- Dünya'nın Litosfer ile çekirdek arasındaki katmandır. 100-2890 km'ler arasında bulunan mantonun yoğunluğu 3,3-5,5 g/cm3 sıcaklığı 1900-3700 °C arasında değişir. Manto, yer hacminin en büyük bölümünü oluşturur. Yapısında silisyum, magnezyum , nikel ve demir bulunmaktadır. Mantonun üst kesimi yüksek sıcaklık ve basınçtan dolayı plastiki özellik gösterir. Alt kesimleri ise sıvı halde bulunur. Bu nedenle mantoda sürekli olarak alçalıcı-yükselici hareketler görülür. 2- Dünyamızın iç kısmında yer alan ve Litosfer ile Çekirdek arasında kalan ve kalınlığı 2900 km olan katmana Manto adı verilir.

    Ara Deniz (İç Deniz): Karaların arasına iyice sokulmuş, okyanuslarla bağlantıları dar, az derin boğazlarla sağlanan deniz. (Örneğin: Karadeniz, Akdeniz, Kızıldeniz, Baltık Denizi)

    Tükenebilir Kaynak: Kullanıldığı müddetçe yerine yenisi oluşamayan veya oluşması milyonlarca yıl süren bu yüzden kullanıldıkça tükenen kaynaklardır.

    Humus: 1- Bitkisel kalıntıların çürüyerek parçalanmaları sonucunda oluşmuş ve toprağın su tutmasına yardım eden organik maddedir. 2- Toprağın üstünde ve içinde çürümeye, kokmaya uğramış bitki döküntülülerinden meydana gelen esmer renkteki madde.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü