Eğitim Sitesi

Salon Nedir? Salon Hakkında Kısaca Bilgi

Salon Terimi Hakkında Bilgiler

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Salon:

Konuk odası. Bir konutun misafir kabul edilen en büyük odası.

 

Sanat Terimi Olarak Salon:

Fransız Krallık Resim ve Heykel Akademisi üyelerinin sergilerine verilen ad. Sözcük bu sergilerin Louvre'daki Apollon Salonu'nda açılmasından kaynaklanmaktadır. Sergi 1737'den Fransız Devrimi'ne kadar iki yılda bir, daha sonra ise, yılda bir açıldı. Akademizmin katı kurallarına bağlılığından ötürü, ileri sanatsal çabaları reddetmesi yoğun tepkilere neden olunca, 1863'te salona alınmayan sanatçılar için III. Napoleon'un buyruğuyla ayrı bir Salon des Refusés açıldı. 1881'de yeniden örgütlenen salon, hala yeni ve ilerici eğilimlere karşıt tutumunu sürdürmektedir.

 

Turizm ve Otelcilik Terimi Olarak Salon:

Parlor. Yatak odası olarak kullanılmayan oturma odası. Avrupa'da salon olarak da adlandırılır.

 

    Benzer Yapı-Dekorasyon Terimleri

    Mimar: Mesleği bina ve mekanları tasarlamak, projelendirmek ve uygulanmasını yönetmek olan kişi.

    Saçak: Çatılarda, çatı yüzeyinin binanın dışına taşan ve Çatının en alt sınırını belirleyen doğrudur bölümüdür. Saçak düzlemi yatay olduğu gibi, eğimli de olabilir.

    Alçı: Alçı taşı (jips), doğal olarak oluşan ve bileşiminde iki molekül su bulunduran bir kalsiyum sülfat mineralidir. Toprak içinde katmanlar halinde bulunan alçıtaşının, özel fırınlarda 120-180°C arasında pişirilip kristal suyunun uçurulması ve kalan kalsiyum sülfatın öğütülmesiyle elde edilen, su ile karıştırıldığında kısa süre içinde katılaşma özelliği gösteren, donduğunda hacmi yaklaşık %1 oranında artan, beyaz renkli bir toz halindeki inorganik esaslı bağlayıcı yapı malzemesidir. Kum ya da kireç ile karıştırılarak duvar ve tavan sıvalarında, revzen yapımında, heykel, silme, mukarnas ve her tür kabartma bezemede, kalıp alınmasında ve kartonpiyer yapımında kullanılan bu malzemenin yangına karşı dayanımı oldukça yüksektir.

    Vitrifiye: 1. Camlaşmış, camsı seramik. 2. Sırlamadan sonra erime derecesinde pişirilerek, sırı camsı hale gelmiş seramik ve sıhhi tesisat gereçleri.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Yapı-Dekorasyon Terimleri Sözlüğü